Erianismens symbol er chao, et kaotisk motstykke til taoismens tao (yin-yang), der blant annet Eris' eple inngår.
.
Lisens: fri
En nøkkelperson i Church of the Subgenius er Bob, som avbildes i mange sammenhenger, alltid med et jovialt smil à la 1950-tallet og pipe i munnen.
.
Lisens: fri

Parodireligion er en moderne religionsform som baserer seg på å parodiere etablerte religioner. Parodireligion kan virke useriøs og humoristisk. Samtidig kan parodireligion forstås som religionskritikk og et alternativ til etablerte religioner og nyreligiøse bevegelser. Det finnes mange mer eller mindre kompliserte parodireligioner, stort sett internett-baserte.

Kjente parodireligioner

Erianismen

Navnet eranismen viser til den greske gudinnen Eris, som ifølge en myte skapte kaos blant gudene da hun trillet et gulleple med påskriften «Til den vakreste» inn blant dem. Erianismens symbol er chao, et kaotisk motstykke til taoismens tao (yin-yang), der blant annet Eris' eple inngår. Religionen kalles også discordianisme, av engelsk discord (splid, disharmoni, dissonans). Eranianismen ble stiftet av studentene Gregory Hill (1941–2000) og Kerry Wendell Thornley (1938–1998) i 1957.

Et av de viktigste kjennetegnene ved tilværelsen er ifølge erianismen at virkeligheten er kaotisk, uforutsigbar og lite harmonisk. Religioner og andre fortolkninger av virkeligheten forsøker å finne en mening eller et mønster i kaoset, mens denne religionen i stedet feirer at alt er mulig, nettopp fordi det ikke finnes noe mønster (jamfør kaosmagi). Et virkemiddel er i den forbindelse utdeling av «pavekort» som hevder at den som innehar kortet, er en pave, som følgelig kan definere virkeligheten ved for eksempel å erklære nye sannheter eller ekskommunisere seg selv eller andre. Religionens grunnlagstekst er Principia Discordia.

Church of the Subgenius (CoS)

Church of the Subgenius (CoS) ble grunnlagt i Dallas i 1979. Ifølge kirkens egen opphavsmyte ble den grunnlagt av den fiktive skikkelsen J. R. Bob «Dobbs» i 1953. Dette er imidlertid fiksjon og en parodi av Scientologikirkens leder og grunnleggelse. CoS parodierer mange religioner, fra kristne kirker til nyreligiøse bevegelser. Den fiktive grunnleggeren Bob er en nøkkelperson. Hans livsløp minner påfallende mye om Scientologikirkens grunnlegger L. Ron Hubbard. Bob avbildes i mange sammenhenger, alltid med et jovialt smil à la 1950-tallet og pipe i munnen. CoS' hovedbudskap er antiautoritært.

Church of the Flying Spaghetti Monster

Church of the Flying Spaghetti Monster, også kjent som Pastafariansme, er en parodireligion hvor et flygende spaghettimonsteret regnes som den øverste guddom. Det flygende spaghettimonsteret ble først beskrevet av Bobby Henderson i et brev sendt til myndighetene i Kansas i 2005, i protest mot et forslag om å undervise kreasjonisme som alternativ til evolusjonslæren på offentlige skoler. Det flygende spaghettimonsteret har siden utviklet seg til et felles referansepunkt i en parodibevegelse som i stor grad er organisert via internett.

Jedi-religion

Jedi-religion, også kjent som jediisme, er en parodireligion som tar utgangspunkt i Jedi-figurene i Star Wars-filmene. Jediismen fikk mye oppmerksomhet etter at en grasrotbevegelse i 2001 oppfordret folk til å bekjenne seg som Jedi-tilhengere i offisielle religionsundersøkelser. I flere land fikk parodireligionen en betydelig andel tilhengere, som for eksempel på New Zealand, hvor 1,5 prosent av innbyggerne oppga Jedi som sin religion i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Cusack, Carole M. 2010. Invented Religions: Imagination, Fiction and Faith. Farnham og Burlington: Ashgate.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg