. fri

. fri

Parodireligion, en moderne religionsform som på ett nivå virker useriøs, i det den parodierer andre religioner, men på et annet nivå fungerer som et seriøst alternativ til etablerte religioner og nyreligiøse bevegelser. Det finnes mange mer eller mindre kompliserte parodireligioner, stort sett Internett-baserte. Nevnes kan to av de største og eldste:

Erianismen: Navnet viser til den greske gudinnen Eris, som ifølge en myte skapte kaos blant gudene da hun trillet et gulleple med påskriften "Til den vakreste" inn blant dem. Erianismens symbol er chao, et kaotisk motstykke til taoismens tao (yin-yang), der blant annet Eris' eple inngår. Religionen kalles også discordianisme, av engelsk discord (splid, disharmoni, dissonans). Et av de viktigte kjennetegnene ved tilværelsen er ifølge discordianismen at virkeligheten er kaotisk, uforutsigbar og lite harmonisk. Religioner og andre fortolkninger av virkeligheten forsøker å finne en mening eller et mønster i kaoset, mens denne religionen i stedet feirer at alt er mulig, nettopp fordi det ikke finnes noe mønster (jf. kaosmagi). Et virkemiddel  er i den forbindelse utdeling av "pavekort" som hevder at den som nnehar kortet er en pave, som følgelig kan definere virkeligheten ved f.eks. å eklære nye sannheter, ekskommunisere seg selv eller andre, etc. Religionens grunnlagstekst er Principia Discordia.

Church of the Subgenius (CoS) er eldre og har flere medlemmer enn erianismen. Den parodierer mer entydig alle mulige religioner, fra kristne kirker til Scientologikirken. En nøkkelperson er Bob, som avbildes  i mange sammenhenger, alltid med et jovialt smil à la 1950-tallet og pipe i munnen. CoS' hovedbudskap er antiautoritært.

En av mange dscordianske nettsider: Discodian.com - chaos with a clue

The Church of the Subgenius

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.