paratuberkulose

Paratuberkulose er flere tuberkuloselignende sykdommer hos dyr som ikke skyldes infeksjon med tuberkulosebakterien. Paratuberkulose kan angripe menneske, småfe, storfe eller fugl.

Faktaboks

Uttale
paratuberkulˈose
Etymologi
av para-

Best kjent av paratuberkulosesykdommene er Johne's disease, en kronisk infeksjonssykdom fremkalt av bakterien Mycobacterium paratuberculosis. Bakterien kan angripe både geit, sau og storfe, og har svært lang inkubasjonstid. Den gir kronisk betennelse i slimhinnen i tarmen, noe som medfører nedsatt fordøyelsesfunksjon, avmagring og død. Effektiv behandling kjennes ikke. Forebyggende tiltak er derfor viktige, men vanskeliggjøres fordi det ikke finnes metoder for sikker påvisning av sykdommen før de kliniske symptomer viser seg. Smittespredningen foregår via fôr og vann forurenset med avføring.

I Norge var sykdommen tidligere begrenset til geit, som angripes av en bakteriestamme som ikke er sykdomsfremkallende hos storfe. Etter at et vaksinasjonsprogram ble startet i 1967, ble forekomsten hos geit i landet løpet av 14 år redusert fra 53 prosent til 1 prosent. I 1994 ble paratuberkulose påvist hos kjøttfe i karantene i Rogaland, og i 1997 funnet flere ganger i importerte storfebesetninger.

Etter at sykdommen ble påvist hos en NRF-ku i en kombinert geite- og storfebesetning på Voss høsten 1998, regner man det som sikkert at sykdommen kan smitte fra geit til storfe. Det er lite sannsynlig at bakterien kan fremkalle sykdom hos menneske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg