Paratuberkulose, flere tuberkuloselignende sykdommer hos dyr som ikke skyldes infeksjon med tuberkulosebakterien. Angriper menneske, småfe, storfe eller fugl.

Best kjent av disse er Johne's disease, en kronisk infeksjonssykdom fremkalt av bakterien Mycobacterium paratuberculosis. Bakterien kan angripe både geit, sau og storfe, og har svært lang inkubasjonstid. Den gir kronisk betennelse i slimhinnen i tarmen som medfører nedsatt fordøyelsesfunksjon, avmagring og død. Effektiv behandling kjennes ikke. Forebyggende tiltak er derfor viktige, men vanskeliggjøres fordi det ikke finnes metoder for sikker påvisning av sykdommen før de kliniske symptomer viser seg. Smittespredningen foregår via fôr og vann forurenset med avføring.

I Norge var sykdommen tidligere begrenset til geit, som angripes av en bakteriestamme som ikke er sykdomsfremkallende hos storfe. Etter at et vaksinasjonsprogram ble startet i 1967, ble forekomsten hos geit i løpet av 14 år redusert fra 53 % til 1 % i Norge. I 1994 ble paratuberkulose påvist hos kjøttfe i karantene i Rogaland, og i 1997 funnet flere ganger i importerte storfebesetninger.

Etter at sykdommen ble påvist hos en NRF-ku i en kombinert geite- og storfebesetning på Voss høsten 1998, regner man det som sikkert at sykdommen kan smitte fra geit til storfe. Det er lite sannsynlig at bakterien kan fremkalle sykdom hos menneske.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.