parasollsopp

Stor parasollsopp (Macrolepiota procera) vokser på grasmark, her fra Windsor Park nær London. Utmerket matsopp.
Stor parasollsopp
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Maurtueparasollsopp (Chlorophyllum olivieri)er en utmerket matsopp, som vokser på maurtuer. Foto: Klaus Høiland, Hurdal
.
Lisens: fri
Rødnende parasollsopp (Chlorophyllum rhacodes) vokser ofte på næringsrik jord i plener, parker, hager og småskog. God matsopp.
Rødnende parasollsopp
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Parasollsopp, slekter av skivesopper med ring på stilken og frie, hvite skiver. Av egentlige parasollsopper og arter i nærstående slekter er det cirka 50 i Norge. Alle lever saprotroft.

Faktaboks

uttale:
parasˈollsopp
også kjent som:

Macrolepiota og Chlorophyllum

Stor parasollsopp, Macrolepiota procera, og rødnende parasollsopp, Chlorophyllum rhacodes, forekommer blant annet ofte i kompostjord og er ypperlige matsopper med staselig utseende. På maurtuer finner vi maurtueparasollsopp, Chlorophyllum olivieri, som også er matsopp. Ringen hos alle disse parasollsoppene er helt spesiell ved at den er dobbel og bevegelig på stilken.

De aller fleste andre parasollsopper er mindre, uegnet til mat og regnes til andre slekter. Lepiota brunneoincarnata (norsk navneforslag, giftparasollsopp) er dødelig giftig og nylig funnet i Norge, nærmeste bestemt ett sted i Østfold. En annen svært giftig art er Lepiota helveola som vokser sørover i Europa, men ikke i Norge. Ingen av disse minner om kjente matsopper. De inneholder amanitin som også fins i grønn fluesopp og hvit fluesopp. Se også giftige sopper.

Av slekta Macrolepiota fins tre arter i Norge, av Chlorophyllum også tre arter og av Lepiota over 10 arter.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Agaricales
Familie Agaricaceae

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg