parafere

Artikkelstart

Å parafere er å medunderskrive et dokument (mest innen offentlig administrasjon), som alt er underskrevet eller bestemt til å underskrives av en annen (hovedunderskriveren), som er ansvarlig for eventuelle beslutninger dokumentet inneholder. Den som paraferer, bekrefter at dokumentet er utstedt på foreskrevet måte. Innenfor forvaltningen er det i praksis også svært ofte den som paraferer som har utformet dokumentet, men det er likevel en annen som er hovedunderskriver og ansvarlig for beslutninger i dokumentet. Jamfør kontrasignatur.

Faktaboks

Uttale
parafˈere
Etymologi
fransk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Halvard Martin Hartvigsen

Forklaringen er litt kryptisk. I norsk offentlig forvaltning er paraferer saksbehandler og derved i praksis den som har utformet dokumentet, mens hoved-underskriver står ansvarlig for de eventuelle beslutninger som dokumentet inneholder. Dette er min erfaring som pensjonert embedsmann i Forsvaret og derved gjennom kontakt med det øvrige tjenestemanns- og embedsverk i offentlig forvaltning i Norge.

svarte Jon Gisle

Takk for innspill. Jeg har nå føyd til en setning for å klargjøre at det gjerne er den som paraferer som har utformet dokumentet.Vennlig hilsenJon Gisle

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg