Voksen paradoksfrosk Pseudis paradoxa
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
utbredelse av paradoksfrosk
Utbredelse av paradoksfrosk (Pseudis paradoxa). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av paradoksfrosk

Paradoksfrosk er en amfibieart i ordenen haleløse amfibier, familien løvfrosker. Slekten Pseudis har sju anerkjente arter.

Faktaboks

Uttale
paradˈoksfrosk
Vitenskapelig navn
Pseudis paradoxa
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Voksne paradoksfrosker blir maksimalt 76 millimeter lange, men de gigantiske rumpetrollene kan bli over 220 millimeter etter en overvintring i dammen. Arten er utbredt i Sør-Amerika øst for Andesfjellene, fra Colombia til Paraguay, der den helst finnes i sumpmark med flytebladvegetasjon. Hannen synger mens den flyter på overflaten, og eggene legges blant vannplanter langs bredden.

Beskrivelse

Lengden fra snute til kloakkåpning er 34-76 millimeter for de voksne. Rumpetrollene er verdens største og kan bli 3-4 ganger så lange som de voksne. Normal lengde for ferdig utviklede rumpetroll er 220 millimeter, men eksemplarer på 270 millimeter er beskrevet. I tillegg til stor lengde har de også en høy halebrem. De voksne derimot har forholdsvis kort kropp med lite hode sammenlignet med kroppen. Snuten er kort og avrundet. Øynene er gule og plassert på siden av hodet. Huden er glatt. Bakbeina har svømmehud, og tærne har et ekstra ledd. Ryggsiden er grønn eller brun med striper og flekker i mørkegrønt og mørkebrunt. Buken er hvitaktig med brune flekker. Lårene har gjerne noen mørke striper.

Utbredelse og habitat

Paradoksfrosken er utbredt i nedbørfeltene til elvene øst for Andesfjellene fra Venezuela til Paraguay. Den finnes også i nedbørfeltet til Magdalena-elven i Colombia, samt på Trinidad og Tobago. Den forekommer ikke i områder med store forskjeller i temperatur mellom årstidene. Arten finnes alltid i eller nær vann. Den foretrekker åpen sumpmark med flytebladvegetasjon og kan finnes både i permanente dammer og i dammer som tidvis tørker ut. Arten regnes ikke som truet av utryddelse.

Atferd og føde

Den kan være aktiv både om dagen og om natten. Hvis den føler seg truet, kan den bruke sine velutviklede tær med et ekstra ledd til å røre opp bunnsubstratet i dammen og dermed bli skjult i det grumsete vannet. Samme teknikk kan den også anvende når den søker etter føde på bunnen. Insekter utgjør den viktigste næringen, men den kan også fortære små frosker. Rumpetrollene spiser mest alger

Lyd

Hannen synger mens den flyter på overflaten av dammen, gjerne inne i vegetasjonsbeltene. Den kraftige sangen består av en serie på 8-11 toner som høres ut som et raspende tr-tr-tr-tr-tr-tr-tr-tr.

Reproduksjon

Paringen skjer oftest etter tunge regnskyll. Eggene er grønnlige og legges blant vannplanter langs bredden. De nyklekte rumpetrollene beholder en grønnlig bukfarge i flere dager etter klekking. I dammer som tørker ut, skjer metamorfosen til småfrosk raskt, og rumpetrollene oppnår ikke så gigantiske størrelser som i mer permanente dammer. Det er kjønnsforskjeller i størrelse også blant rumpetrollene, med hunnene større enn hannene.

Medisinsk betydning

Et peptid fra huden til paradoksfrosken, pseudin-2, som beskytter den mot infeksjoner, blir studert med tanke på en mulig anvendelse i behandling av type 2 diabetes.

Slekten Pseudis

De øvrige seks artene i slekten Pseudis er i hovedsak utbredt i Brasil. Flere av dem har også usedvanlig store rumpetroll.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

paradoksfrosk
Pseudis paradoxa
GBIF-ID
2428380

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg