Prinsippet for en tegnepantograf
.
Pantograf

Pantograf. Fire linjaler er forbundet med hverandre ved bevegelige ledd til et parallellogram ABCD. På forlengelsene av de to sidene AB og AD festes to stifter Y og Z og på den tredje siden CD en stift X, som danner et ubevegelig omdreiningspunkt for hele apparatet, og som ligger på rett linje med Y og Z. Føres stiften Y langs en plan kontur, beskriver stiften Z en kopi av denne, hvor omkretsen forholder seg til originalfigurens som stykket XZ til XY.

Av /Store norske leksikon ※.

Pantograf er et apparat som brukes for å gjengi tegninger, mønstre, kart osv. i forstørret eller forminsket målestokk. Prinsippet er at man med et enkelt mekanisk stagsystem parallellforskyver bevegelser, og på den måten muliggjør å kunne lage nøyaktige kopier av en tegning eller lignende i en annen målestokk (se animasjon).

Faktaboks

Uttale
pantogrˈaf
Etymologi
av gresk pas (pantos ) all, hver, og -graf (tegne (over) alt)
Også kjent som

storkenebb

Pantografen ble oppfunnet av tyskeren Christoph Scheiner i 1603. Den var forløperen for tegnemaskinen, som senere ble et uunnværlig verktøy for ingeniører og arkitekter. Pantografen brukes i dag bare som et pedagogisk leketøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg