Panspermier er en betegnelse på de kimene til liv som skulle være kommet til Jorden fra det ytre rom og gitt opphav til livet på Jorden, ifølge en teori fremsatt av den svenske nobelprisvinneren Svante Arrhenius (1859–1927).

Faktaboks

I 1970-årene diskuterte enkelte forskere – som Leslie Orgel, Francis Crick og Fred Hoyle – Arrhenius' teori på ny, og påsto at viruslignende partikler med levende materiale kan komme fra verdensrommet.

Panspermie-hypotesen brukes i dag for å betegne en hypotese om at liv kan spre seg fra planet til planet via meteoritter, slik at de eventuelle former for liv vi finner på andre planeter og måner i solsystemet vil være de samme som vi har på Jorden. Teorien var i begynnelsen av 2000-årene gjenstand for seriøs forskning, blant annet i regi av NASA. Ut fra analyser av en meteoritt fra Mars har det blant annet vært hevdet at en meteoritt kan reise fra Mars til Jorden uten å bli så varm at eventuelle bakterier ville dø. Det er imidlertid ikke påvist kompliserte makromolekyler som nukleinsyrer og proteiner, eller andre tegn til liv, i verdensrommet eller i meteoritter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg