pandit

Artikkelstart

Pandit er en indisk tittel på en lærd som behersker språket sanskrit og besitter ekspertkunnskap innenfor en eller flere av Indias mange kunnskapstradisjoner nedskrevet på sanskrit.

Faktaboks

Uttale
pˈandit

Ekspertkunnskapen kan være i grammatikk, medisinsk vitenskap, matematikk, lovgivning og politikk, rituallære, astronomi og astrologi, filosofiske systemer som vedanta, mimamsa, samkhya-yoga, nyaya, vaisheshika, med mer. Panditer hadde tradisjonelt en viktig rolle i bevaring og utvikling av systematisk vitenskapelig og religiøs kunnskap og i rådgiving. Panditer har ofte hatt eksepsjonell god hukommelse og har alt fra de var barn fått opplæring og måttet lære utenat kompliserte kunnskapstekster på sanskrit. Panditer har vært sentrale i sanskrit-undervisning og hatt en viktig rolle i tradisjonell kunnskapsoverføring.

En forbilledlig pandit var velutdannet, vis, ekspert på utenatlæring, hadde kunnskap om Veda-tekstene eller en eller flere av Indias vitenskapstradisjoner og hadde lojale studenter som han lærte opp i sanskrit og i den er de kunnskapstradisjoner han selv behersket.

Pandit-institusjonen har lenge vært i nedgang. I moderne tid overtok universitetene mange av panditenes tradisjonelle oppgaver, men noen institusjoner ble også opprettet for å ta vare på panditenes tradisjonelle kunnskap og oppgaver.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Michaels, Axel (red) The Pandit: Traditional Scholarship in India. New Delhi: Manohar, 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg