pandit

Pandit er en indisk tittel på en lærd som behersker språket sanskrit og besitter ekspertkunnskap innenfor en eller flere av Indias mange kunnskapstradisjoner nedskrevet på sanskrit.

Faktaboks

uttale:
pˈandit

Ekspertkunnskapen kan være i grammatikk, medisinsk vitenskap, matematikk, lovgivning og politikk, rituallære, astronomi og astrologi, filosofiske systemer som vedanta, mimamsa, samkhya-yoga, nyaya, vaisheshika, med mer. Panditer hadde tradisjonelt en viktig rolle i bevaring og utvikling av systematisk vitenskapelig og religiøs kunnskap og i rådgiving. Panditer har ofte hatt eksepsjonell god hukommelse og har alt fra de var barn fått opplæring og måttet lære utenat kompliserte kunnskapstekster på sanskrit. Panditer har vært sentrale i sanskrit-undervisning og hatt en viktig rolle i tradisjonell kunnskapsoverføring.

En forbilledlig pandit var velutdannet, vis, ekspert på utenatlæring, hadde kunnskap om Veda-tekstene eller en eller flere av Indias vitenskapstradisjoner og hadde lojale studenter som han lærte opp i sanskrit og i den er de kunnskapstradisjoner han selv behersket.

Pandit-institusjonen har lenge vært i nedgang. I moderne tid overtok universitetene mange av panditenes tradisjonelle oppgaver, men noen institusjoner ble også opprettet for å ta vare på panditenes tradisjonelle kunnskap og oppgaver.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Michaels, Axel (red) The Pandit: Traditional Scholarship in India. New Delhi: Manohar, 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg