paloloorm

Artikkelstart

Paloloorm er en art av flerbørstemark i familien Eunicidae. Til denne familien hører noen av de aller største flerbørstemark, og noen arter kan bli to meter lange.

Faktaboks

Uttale
palˈoloorm
Også kjent som
Eunice viridis

Utbredelse

Paloloorm er utbredt på korallrevene ved Fiji og Samoa. Den er et rovdyr som lever skjult i sprekker på revene. Slektninger av paloloorm, arter i slekta Eunice, er vanlig å finne i norske farvann.

Forplantning

Forplantningscellene utvikles i den bakre del av kroppen, paloloen, hvor kroppsleddene da blir lengre og smalere. Når kjønnscellene er modne, løsner paloloen fra forkroppen og svømmer omkring i overflaten. Dette skjer til en bestemt tid på høsten. Det ser ut til å inntreffe ved en bestemt månefase. Etter at kjønnscellene er tømt, dør paloloen, mens den forreste delen av ormen visstnok regenererer en ny bakkropp. Denne forplantningsformen kalles epitoki.

Matkultur

På Lombok arrangeres en egen festival rundt sankingen av palolo.

Den årlige sankingen palolo er en kulturell begivenhet. Folk samles og sanker med lommelykter og nett når paloloen kommer til overflaten. På Lombok, øst for Bali, arrangeres en egen festival rundt sankingen. Palolo stekes eller dampes og inngår i lokale retter, men spises av noen rå når den fanges.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg