Pønk, stilretning innen rockemusikken og rockekulturen. Med røtter tilbake til amerikansk garasjerock fra 1960-årene og til artister som MC5, New York Dolls Iggy Pop og The Stooges oppsto den i Storbritannia på midten av 1970-årene, og gjorde seg for alvor bemerket med gjennombruddet til gruppa The Sex Pistols i 1976. De første punkeplatene hadde kommet tidligere det året: Ramones' selvtitulerte debutalbum og The Damneds debutsingle New Rose. I 1977 debuterte bl.a. de engelske gruppene The Clash, Buzzcocks, Sham 69 og Generation X (med Billy Idol).

Musikalsk sett var punken en protest mot den glatte, upersonlige og etablerte popmusikken; den var enkel, rå og aggressiv, med tekster som tok lite hensyn til tabuer og bluferdighet. Musikken skulle på nytt skildre virkeligheten på samfunnets skyggeside, og «alle» skulle spille selv. Sosialt sett var punken et uttrykk for fremmedgjortheten hos arbeidsløs britisk ungdom, og kom til uttrykk bl.a. i de karakteristiske «hanekam»-frisyrene, fillete klær, sikkerhetsnåler, sminke og en ofte provoserende bruk av symboler. Punken utgjorde en vitamininnsprøytning i rockemusikken, men den ble ganske snart bare en «sjanger» blant mange.

Den typiske punkrock-kulturen kjennetegnes gjerne ved politisk engasjerte band som ønsker seg undergrunnsstatus. Men i California oppsto den såkalte hardcore-punken rundt 1980, anført av band som Black Flag og The Dead Kennedys. Mange berømte og mer kommersielle band knyttes ikke desto mindre også til begrepet punkrock.

Punkrock-band har spilt mye forskjellig musikk, så musikalsk har ikke begrepet vært klart avgrenset. Punk har etter hvert kommet til å bli brukt som en bred betegnelse på kraftfull, gjerne fartsfylt gitarrock. Eksempler på dette er de amerikanske gruppene blink-182, The Offspring, Rancid og spesielt Green Day.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. juli 2009 skrev Frank Solemdal

Fra Orgasmatron (1986) var Motörhead en trio bestående av Lemmy, trommeslageren Pete Gill og gitaristene Wurzel og Phil "Wizzo" Campbell..... skriver du, en trio består ikke av 4 ;-)

27. juli 2009 svarte Frank Solemdal

Denne skulle selvsagt under Motorhead og ikke under punk...

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.