pélardon

Pélardon
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Pélardon er en rund geitost (chèvre) på 60 gram fra Occitanie i Frankrike, nærmere bestemt områdene Hérault, Gard, Lozère og Aude.

Osten ystes av rå geitemelk ved 56 gårdsysterier (fermier) og 18 meierier, samt ett kooperativ. Produksjonen er på rundt 225 tonn per år (2015).

Melken får ikke tilsatt syrningskultur, men syrnes naturlig i minimum 18 timer før løype kan tilsettes og ystemelken koagulerer.

Pélardon modnes i minimum 11 dager og utvikler en tynn kremfarget skorpe av melkesopp hvor hvitmugg samt påslag av blå eller grå mugg kan forekomme. Som ung er konsistensen myk og kremet, mens smaken er mild og sjarmerende. Ved lagring, pélardon affiné, blir osten fast og smuldrete med kompleks og kraftig smak. Denne siste varianten forekommer stadig sjeldnere.

Osten har hatt mange navn opp gjennom historien, så som pélardou, péraldou, paraldon, péraldon, péraudon, men heter nå pélardon, noe den har gjort siden slutten av 1800-tallet. Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i august 2000, og den europeiske AOP i desember 2001.

Les mer i Store Norske Leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg