pæresugere

Flere nært beslektete nebbmunnarter i familien sugere (Psyllidae) som lever på pæretrær i Europa. Alle er nærmest brune til svarte som voksen, og gul-brunflekket som nymfe. Artene vanlig pæresuger og stor pæresuger forekommer ofte i Norden.

Vanlig pæresuger (Psylla pyri) nebbmunnart i familien sugere (Psyllidae). Den voksne er 3 mm lang, brun med to par klare, takstilte vinger og har evnen til å hoppe. Den overvintrer som voksen og om våren legges eggene på årsskudd, blad og blomster. De flate, trege, brungrønne nymfene suger saft, hvorpå bladene krøller seg og blomstene svekkes. Annen generasjons nymfer opptrer i juli–august, og disse gjør langt mer skade, da de også suger på fruktene. Samtidig skiller de ut en sukkerholdig væske (ettertraktet av maur), honningdugg, som er grobunn for svertesopper og som sviner til bladverk og frukt. Opptrer vanlig på pære, særlig på Vestlandet. Hos oss har arten normalt tre generasjoner i året.

Stor pæresuger (Psylla pyrisuga), nebbmunnart i familien sugere (Psyllidae). Tilsvarer stort sett vanlig pæresuger, men har bare én generasjon om året, og nymfene lever også av barken av toårige skudd. Vanlig forekommende, men gjør liten skade.

Liten pæresuger (Psylla pyricola), nebbmunnart i familien sugere (Psyllidae). Opptrer relativt sjeldent i Norden og er uten betydning som skadedyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg