Pærebrann.

Magnus Gammelgård/Plantedoktoren/Danmark. Begrenset gjenbruk

Pærebrann, sykdom på eple, pære, hagtorn, mispel og mange andre arter i rosefamilien. Den er forårsaket av bakterien Erwinia amylovora. Planten angripes gjennom blomster, blad, unge skudd og ferske sår i barken på grener og stamme. Blomster og skudd visner meget raskt. Unge skudd blir bøyd som en krok ytterst, visne blomster og blad blir hengende lenge på planten. Barken på grener og stamme drepes, slik at planten dør. Ved høy temperatur og fuktighet kan dette skje i løpet av få måneder, i Norge vil vanligvis utviklingen ta lengre tid. Bakterien spres lokalt med regndråper og insekter, særlig bier til andre vertplanter. Over lengre avstander vil sykdommen hovedsakelig spres med infiserte planter og plantedeler, med infiserte bikuber, og med utstyr som har vært brukt til å beskjære infiserte planter.

Pærebrann er en av de viktigste sykdommene på kjernefrukt på verdensbasis. Den er vanskelig å bekjempe. I mange år har det vært importforbud til Norge for vertplanter for pærebrann fra de land hvor den forekommer.

Pærebrann har vært kjent i USA siden 1700-tallet, til Europa (England) kom den i 1956, og har siden spredt seg til mange land. Det første utbrudd i Norge skjedde i 1986, i Stavanger-området. Etter en dramatisk utryddelsesaksjon i offentlig regi ble pærebrann ikke påvist i årene 1993–2000, men i 2000 ble det et omfattende utbrudd på Karmøy. I de påfølgende år har sykdommen spredt seg videre langs kysten nordover til Ålesund, og stedvis sydover til Kristiansand (2013). Den har hittil ikke spredt seg til noen områder med kommersiell fruktdyrking. Bulke- og pilemispel er de artene av mottakelige prydvekster som vanligvis blir angrepet. Med hjemmel i Matloven er det fastsatt bestemmelser for bekjempelse av pærebrann, som bl.a. innebærer meldeplikt til offentlig myndighet ved mistanke om angrep av sykdommen, og restriksjoner på flytting av bikuber ut av områder hvor pærebrann er påvist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.