Påtalebegjæring, begjæring fra den som er fornærmet ved en straffbar handling om at påtalemyndigheten skal reise straffesak.

Hovedregelen er at straffbare handlinger er undergitt ubetinget offentlig påtale (straffeloven av 1902 § 77). Noen straffbare handlinger påtales imidlertid ikke av det offentlige uten at det foreligger påtalebegjæring fra fornærmede. I andre tilfeller er offentlig påtale avhengig enten av påtalebegjæring fra fornærmede, eller av at påtalemyndigheten finner at «almene hensyn» krever slik påtale. I atter andre tilfeller er det et vilkår for offentlig påtale at det foreligger både påtalebegjæring fra fornærmede og «almene hensyn». Begrunnelsen for at offentlig påtale i de nevnte tilfeller er avhengig av påtalebegjæring fra fornærmede, er bl.a. at en offentlig straffesak vil kunne innebære en belastning for fornærmede i tillegg til den vedkommende har hatt ved selve lovbruddet.

En påtalebegjæring må fremsettes innen 6 måneder etter at den fornærmede ble kjent med forholdet og hvem som kunne mistenkes for dette, jfr straffelovens § 80.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.