påtalebegjæring

Artikkelstart

Påtalebegjæring er en begjæring fra den som er fornærmet ved en straffbar handling om at påtalemyndigheten skal reise straffesak. Tidligere var dette et vilkår for at strafforfølgning kunne finne sted for noen nærmere angitte straffebud.

Etter at det ble vedtatt ny straffelov i 2005, er all påtale underkastet offentlig myndighet. Begrepet er derfor ikke lenger rettslig relevant eller noen forutsetning for at lovbrudd kan straffeforfølges.

Så lenge et straffbart forhold ikke er foreldet, kan politiet forfølge slike uansett hvordan de får kunnskap om forholdet og om de varsles av noen som er rammet eller tredjepersoner, i tråd med straffeprosessloven § 224.

For overtredelse av straffebud med en strafferamme på to år eller lavere kan forfølgningen likevel innstilles hvis ikke allmenne hensyn tilsier påtale etter straffeprosessloven § 62c. Ved vurderingen av om allmenne hensyn foreligger, legges det blant annet vekt på overtredelsens grovhet, hensynet til den alminnelige lovlydighet og om den fornærmede, en annen som har lidt skade ved overtredelsen, eller vedkommende berørte myndighet eller privatperson begjærer påtale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg