I datasammenheng betyr det å være på nett (engelsk online) at en datamaskin er knyttet til internett og at personen som bruker den har tilgang til ulike tjenester der. Hvis tjenesten innebærer en eller annen form for tilstedeværelse, refererer vi gjerne til selve tjenesten, for eksempel sier vi at folk er Facebook.

Når vi ikke har tilgang til en bestemt tjeneste, eller til nettverk i det hele tatt, sier vi gjerne at vi er i frakoblet modus (engelsk offline), eller ganske enkelt at vi ikke ikke er på nett.

Mange av datamaskinene vi benytter i hverdagen, er periodevis ikke knyttet til internett. Det er imidlertid utviklet flere teknikker som gjør det mulig å benytte tjenestene også i frakoblet modus.

  • Korttidslagring (caching). For eksempel vil de fleste kartapplikasjoner lagre data automatisk på maskinen en viss tid slik at applikasjonen slipper å hente dem på nytt hver gang.
  • Langtidslagring. Mange musikkstrømmetjenester gir brukeren mulighet til å lagre musikkfiler lokalt på maskinen slik at musikken blir tilgjengelige uavhengig av nettilknytning.
  • Kanalbytte. For eksempel kan vanlige telefonsamtaler flyttes over til internett hvis en av partene skulle miste mobildekningen.
  • Forsinket kommunikasjon. Når vi sender og mottar e-post, kan maskinen vente med å formidle meldingene til den får kontakt med e-posttjeneren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.