Overbygning er definert av Marx som juspolitikkreligionkunst og filosofi i «Forord til kritikk av sosialøkonomien», men er også tematisert i «Den tyske ideologi».

I tråd med Marx’ historiske materialisme er det først og fremst endringer i den økonomiske basisen i et samfunn som bidrar til endringene i et samfunn. Overbygningen bestemmes ifølge Marx av de underliggende økonomiske forholdene i samfunnet. Med andre ord er ikke eksempelvis kunst noe som utvikler seg primært i kraft av indre drivkrefter, men betinges av den økonomiske basisen.

Dette synet representerer Marx’ reaksjon på Ludwig Feuerbach og hans likesinnede sitt syn om at verden kan forandres gjennom å forandre ideene i folks sinn eller hvordan de tenker om verden, uten å ta med i betraktningen hvilke økonomiske betingelser de lever under.

Hvorvidt Marx mente at overbygningen i et samfunn var fullt og helt determinert av basis, eller selv hadde noen innflytelse på samfunnets utvikling er et av de mest debatterte spørsmålene i Marx-forskningen og marxistisk filosofi.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.