overbygning - filosofi

Overbygning er definert av Marx som jus, politikk, religion, kunst og filosofi i «Forord til kritikk av sosialøkonomien», men er også tematisert i «Den tyske ideologi».

I tråd med Marx’ historiske materialisme er det først og fremst endringer i den økonomiske basisen i et samfunn som bidrar til endringene i et samfunn. Overbygningen bestemmes ifølge Marx av de underliggende økonomiske forholdene i samfunnet. Med andre ord er ikke eksempelvis kunst noe som utvikler seg primært i kraft av indre drivkrefter, men betinges av den økonomiske basisen.

Dette synet representerer Marx’ reaksjon på Ludwig Feuerbach og hans likesinnede sitt syn om at verden kan forandres gjennom å forandre ideene i folks sinn eller hvordan de tenker om verden, uten å ta med i betraktningen hvilke økonomiske betingelser de lever under.

Hvorvidt Marx mente at overbygningen i et samfunn var fullt og helt determinert av basis, eller selv hadde noen innflytelse på samfunnets utvikling er et av de mest debatterte spørsmålene i Marx-forskningen og marxistisk filosofi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg