Overbygning - filosofi, også kalt superstruktur, definert av Marx i "forord til kritikk av sosialøkonomien", også tematisert i "Den tyske ideologi".

I tråd med Marx’ historiske materialisme er det først og fremst endringer i den økonomiske basisen i et samfunn som bidrar til endringene i et samfunn. Overbygningen – som omfatter jus, politikk, religion, kunst og filosofi – bestemmes ifølge Marx av de underliggende økonomiske forholdene i samfunnet. Med andre ord er ikke eksempelvis kunst noe som utvikler seg primært i kraft av indre drivkrefter, men betinges av den økonomiske basisen.

Dette synet representerer Marx’ reaksjon på Ludwig Feuerbach og hans likesinnede sitt syn om at verden kan forandres gjennom å forandre ideene i folks sinn eller hvordan de tenker om verden, uten å ta med i betraktningen hvilke økonomiske betingelser de lever under.

Hvorvidt Marx mente at overbygningen i et samfunn var fullt og helt determinert av basis, eller selv hadde noen innflytelse på samfunnets utvikling er et av de mest debatterte spørsmålene i Marx-forskningen og marxistisk filosofi.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.