ouzo

Ouzo
Av .

Artikkelstart

Ouzo er et vannklart gresk brennevin som regnes som grekernes nasjonaldrikk. Den produseres av nøytral rektifisert sprit som destilleres sammen med anis. Noen produsenter bruker også stjerneanis, fennikel, kardemomme, koriander og andre krydder sammen med anis.

Faktaboks

Uttale
ˈuzå
Også kjent som

ούζο

Produktet fra destillasjonen kalles lokalt for «ouzo-gjær» og det destilleres så på nytt der en får et aromatisert destillat på 80 volumprosent. Dette blir så satt ned til drikkstyrke ved å tilsette vann og brennevinet klassifiseres som «100 prosent fra destillasjon».

En kan også tilsette billig nøytral sprit til ouzo-gjæren før blandingen reduseres til drikkestyrke med vann. For at dette produktet skal kunne kalles ouzo, må det inneholde minst 20 prosent ouzo-gjær.

Ouzo drikkes vanligvis blandet med vann, tilsatt isbiter. Den opaliserer på samme måte som absint, det vil si at den blir hvit og ugjennomsiktig når man tilsetter vann. Dette skjer fordi de eteriske oljene er løselige i alkohol, men ikke i vann. Alkoholstyrken er fra 37,5 til 50 volumprosent og i følge gresk lov kan den ikke være lavere enn 37,5 volumprosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg