Oscilloskop, apparat som tegner opp forløpet av elektriske svingninger, andre varierende elektriske spenninger eller strømmer.

Oscilloskopet er et av de viktigste måleinstrumentene innen elektronikk, radio- og teleteknikk, og har dessuten fått mange anvendelser innen naturvitenskap og medisin.

I de første oscilloskopene ble det brukt gassutladningsrør med kald katode, betegnet Brauns rør etter konstruktøren Karl F. Braun. Senere ble det brukt vakuumrør med glødekatode. Enkelte rør ble forsynt med to eller flere katoder, slik at det kunne dannes flere uavhengige stråler i samme rør.

Nå er det vanlig å bruke LCD-skjermer. Dessuten vil oscilloskopene ha signalbehandlingsfunksjoner av forskjellig slag, for eksempel FFTFast Fourier Transform.

I tillegg til skjerm inneholder et oscilloskop generator for tidsavbøyningsspenningen som brukes til horisontalavbøyning, og forsterker for inngangssignalet. Dessuten synkroniseringsenhet for å få et heltallig forhold mellom signalfrekvensen og frekvensen for tidsavbøyningsspenningen ved periodiske forløp, eller for å få riktig start-tidspunkt ved ikke-periodiske forløp.

Oscilloskop lages for mange formål med forskjellige krav til følsomhet og hastighet. Med høyfrekvens-oscilloskop kan man studere forløp med frekvenser til over 70 GHz, eller enkeltpulser med varighet kortere enn ned 1 ns = 10−9 s.

Les mer i Store norske leksikon

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.