oscilloskop

Artikkelstart

Oscilloskop, apparat som tegner opp forløpet av elektriske svingninger, andre varierende elektriske spenninger eller strømmer.

Faktaboks

Uttale
oscilloskˈop
Etymologi
av latin ‘svingning’, og gresk ‘undersøke, se’

Oscilloskopet er et av de viktigste måleinstrumentene innen elektronikk, radio- og teleteknikk, og har dessuten fått mange anvendelser innen naturvitenskap og medisin.

Oppbygning

I de første oscilloskopene ble det brukt gassutladningsrør med kald katode, betegnet Brauns rør etter konstruktøren Karl F. Braun. Senere ble det brukt vakuumrør med glødekatode. Enkelte rør ble forsynt med to eller flere katoder, slik at det kunne dannes flere uavhengige stråler i samme rør.

Nå er det vanlig å bruke LCD-skjermer. Dessuten vil oscilloskopene ha signalbehandlingsfunksjoner av forskjellig slag, for eksempel FFT; Fast Fourier Transform.

I tillegg til skjerm inneholder et oscilloskop generator for tidsavbøyningsspenningen som brukes til horisontalavbøyning, og forsterker for inngangssignalet. Dessuten synkroniseringsenhet for å få et heltallig forhold mellom signalfrekvensen og frekvensen for tidsavbøyningsspenningen ved periodiske forløp, eller for å få riktig start-tidspunkt ved ikke-periodiske forløp.

Anvendelse

Oscilloskop lages for mange formål med forskjellige krav til følsomhet og hastighet. Med høyfrekvens-oscilloskop kan man studere forløp med frekvenser til over 70 GHz, eller enkeltpulser med varighet kortere enn ned 1 ns = 10−9 s.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg