orientalsk-ortodokse kirker i Norge

De orientalsk-ortodokse kirker er en fellesbetegnelse på de ortodokse kirkene som ikke godtok konsilet i Khalkedon i 451.

Den etiopisk-ortodokse kirke Tewahedo-kirke

Den etiopisk-ortodokse kirke var lenge en del av den koptisk-ortodokse kirke, men ble erklært autokefal i 1959. Kirken ledes nå av en patriark med hovedsete i Addis Abeba, hovedstaden i Etiopia. Den har sin opprinnelse i Etiopia hvor flertallet av medlemmene bor.

I Norge har kirken menigheter i både Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Menighetene tilhører Nord- og Vest-Europa bispedømme med sete i London. De har til sammen cirka 8000 medlemmer.

Menigheten i Oslo, St. Gebriel og hellige Teklehaimanot, ble grunnlagt i 1995. Den har hatt tilhold i diverse leielokaler, men i 2018 kjøpte den en kirkebygning i Alnafetgata 2. Denne menigheten har nå cirka 1400 medlemmer. Menigheten har fastboende prest og feirer ukentlige liturgier. Den har søndagsskole.

Den eritreisk-ortodokse kirke Tewahdo kirke

Den eritreisk-ortodokse kirke var tidligere en del av Den etiopisk-ortodokse kirke, men etter at landet ble uavhengig i 1993 ønsket de ortodokse også kirkelig uavhengighet. I 1998 ble den eritreisk-ortodokse kirken anerkjent som autokefal av de andre orientalsk-ortodokse kirkene, og en av biskopene ble innsatt som patriark. Kirken har cirka 2 millioner medlemmer. De fleste bor i Eritrea, men på grunn av landets strenge diktatur lever et økende antall som flyktninger utenfor landets grenser.

Den eritreisk-ortodokse kirke har en rekke menigheter i Norge, blant annet i Oslo, Horten, Kristiansand, Stavanger, Gran, Skien, Bergen, Molde, Volda, Trondhjem, og Bodø. Det er flere prester i landet, men for eksempel presten i Oslo jobber frivillig og har annet lønnsarbeid.

De eritreiske menighetene leier vanligvis lokaler av Den norske kirke.

Den koptisk-ortodokse kirke

Den koptisk-ortodokse menigheten i Oslo har cirka 60 medlemmer. Den leier lokaler i Prestenes kirke på Majorstua. Menigheten får jevnlig besøk av en prest fra Sverige som kommer for å feire liturgi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg