De orientalsk-ortodokse kirker er en fellesbetegnelse på de ortodokse kirkene som ikke godtok konsilet i Khalkedon i 451. Dette omfatter Den koptisk-ortodokse kirke, Den armensk-ortodokse kirke, Den syrisk-ortodokse kirke, Den etiopisk-ortodokse kirke og Den eritreisk-ortodokse kirke.

Fra 1990-tallet har innvandrere og flyktninger i Norge etablert menigheter tilhørende Den etiopisk-ortodokse, Den eritreisk-ortodokse og Den koptisk-ortodokse kirke.

Den etiopisk-ortodokse kirke Tewahedo-kirke

Den etiopisk-ortodokse kirke var lenge en del av den koptisk-ortodokse kirke, men ble erklært autokefal i 1959. Kirken ledes nå av en patriark med hovedsete i Addis Abeba, hovedstaden i Etiopia. Den har sin opprinnelse i Etiopia hvor flertallet av medlemmene bor.

I Norge har kirken menigheter i både Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim,Tromsø og Hamar. Menighetene tilhører Det skandivanisk/nordiske bispedømme med sete i Stockholm. De har til sammen cirka 8000 medlemmer.

Menigheten i Oslo, St. Gebriel og hellige Teklehaimanot, ble grunnlagt i 1995. Den har hatt tilhold i diverse leielokaler, men i 2018 kjøpte den en kirkebygning i Alnafetgata 2. Denne menigheten har nå cirka 1400 medlemmer. Menigheten har fastboende prest og feirer ukentlige liturgier. Den har søndagsskole.

Den eritreisk-ortodokse kirke Tewahdo kirke

Den eritreisk-ortodokse kirke var tidligere en del av Den etiopisk-ortodokse kirke, men etter at landet ble uavhengig i 1993 ønsket de ortodokse også kirkelig uavhengighet. I 1998 ble den eritreisk-ortodokse kirken anerkjent som autokefal av de andre orientalsk-ortodokse kirkene, og en av biskopene ble innsatt som patriark. Kirken har cirka 2 millioner medlemmer. De fleste bor i Eritrea, men på grunn av landets strenge diktatur lever et økende antall som flyktninger utenfor landets grenser.

Den eritreisk-ortodokse kirke har en rekke menigheter i Norge, blant annet i Oslo, Horten, Kristiansand, Stavanger, Gran, Skien, Bergen, Molde, Volda, Trondhjem, og Bodø. Det er flere prester i landet, men for eksempel presten i Oslo jobber frivillig og har annet lønnsarbeid.

De eritreiske menighetene leier vanligvis lokaler av Den norske kirke.

Den koptisk-ortodokse kirke

Den koptisk-ortodokse menigheten i Oslo har cirka 60 medlemmer. Den leier lokaler i Prestenes kirke på Majorstua. Menigheten får jevnlig besøk av en prest fra Sverige som kommer for å feire liturgi.

Den armensk-ortodokse kirke

Den armensk-ortodokse kirke har ingen menighet eller egen prest i Norge. Det bor imidlertid cirka 2000 armenere i Norge. I 1989 ble Armensk kulturforening i Norge grunnlagt i Oslo. Den arbeider for å fremme armensk kultur og identitet. Ved behov sender Den armenske kirke i Sverige, eller i Østerrike, prester for å holde gudstjenester.

I 2007 ble det i Bergen reist en khachkar, et steinkors, som er et spesielt armensk minnesmerke. Dette ble dedikert til ofrene for folkemordet i 1915, og til Fridtjof Nansen for hans innsats for deres sak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg