organisasjonsmodenhet (prosjektledelse)

Artikkelstart

Organisasjonsmodenhet i prosjektsammenheng uttrykker i hvilken grad en organisasjon har tilstrekkelig kompetanse for å kunne gjennomføre et prosjekt.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk Organizational Project Management Maturity

Måling av prosjektorganisasjonens modenhet er en form for prestasjonsmåling hvor en bedrift eller etat kan vurdere hvordan de ligger an i forhold til beste praksis. En beste praksis representerer en industrielt akseptert optimal måte å nå et gitt mål på.

Slik måling bidrar til å forstå hvilke prosjektprosesser som er viktige for konkurranseevne, samt hvilke prosesser som må videreutvikles. Måling av prosjektorganisasjonens modenhet er et strategisk verktøy for utvikling av kompetanse og for å danne en prosjektkultur der dyktighet vektlegges.

Metoder for måling av en prosjektorganisasjons modenhet

For å kunne måle modenhet, må det defineres en skala med et antall trinn eller nivåer. En av de mest kjente metodene er er den såkalte «Berkeley-modellen» som har fem nivåer:

  1. Organisasjonen mangler formelle prosedyrer eller planer på bedriftsnivå for å gjennomføre prosjekter.
  2. Organisasjonen har uformelle eller ufullstendige planer og prosedyrer.
  3. Organisasjonen har systematiske prosedyrer og planer på prosjektnivå.
  4. Organisasjonen har prosedyrer og planer strategisk forankret på bedriftsnivå.
  5. Organisasjonen representerer en lærende organisasjon hvor prosedyrer, systemer og kompetanse kontinuerlig videreutvikles.

PMI (Project Management Institute) har også utviklet en modell for å måle organisasjonens modenhet – «Organizational Project Management Maturity Model» (OPM3). Denne er amerikansk standard og definerer et stort antall beste praksiser. Disse er sortert på prosessgrupper eller prosesser og angitt både for prosjekter, programmer og porteføljer.

For hver beste praksis angis to eller flere kapabiliteter. En kapabiliteter en spesifikk kompetanse som må finnes i organisasjonen for å kunne utføre prosjektledelsesprosesser og levere prosjektledelsestjenester og produkter.

For hver kapabilitet eksisterer et resultat som kan måles. Det er denne målingen som gir grunnlaget for å bestemme prosjektorganisasjonens modenhet. Målingen skjer ved hjelp av prestasjonsindikatorer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Aarseth, W., Rolstadås, A., Klev, R. (2015). Lederskap i prosjekter. Trondheim: Fagbokforlaget
  • Morris og Pinto (2004) The Wiley Guide to Managing Projects, Wiley.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg