Figuren viser typisk oppførsel for en ordensparameter som funksjon av temperatur. Under den kritiske temperaturen, er systemet i en ordnet fase hvor ordensparameteren har en endelig verdi. Over den kritiske temperaturen, er systemet i en uordnet fase. En faseovergang finner dermed sted ved den kritiske temperaturen. Grafen ovenfor viser en andre-ordens (også kalt kontinuerlig) faseovergang hvor ordensparameteren blir vilkårlig liten nær den kritiske temperaturen.

Illustrasjon av typisk oppførsel en ordensparameter. av Jacob Linder. CC BY SA 3.0

En ordensparameter er et sentralt begrep i faststoff-fysikk som brukes til å karakterisere både orden og uorden i et materiale samt hvilken type orden som er til stede.

I den ordnede fasen til et materiale er ordensparameteren ulik null, mens den er lik null i den uordnede fasen (se figur). Begrepet ordensparameter er konseptuelt relatert til lokal orden i kjemi, men er et mye mer generelt begrep.

Eksempler på en ordensparameter er magnetiseringsvektoren til et ferromagnetisk materiale eller det superledende gapet i superledende materialer. Magnetiseringsvektoren er endelig i den magnetiske tilstanden til et materiale og beskriver også i hvilken retning magnetiseringen peker, mens den er null i den uordnede normale tilstanden til materialet.

Ordensparameteren er som oftest et tall eller en vektor og kan dessuten være reell eller kompleks.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.