ordensparameter

Figuren viser typisk oppførsel for en ordensparameter som funksjon av temperatur. Under den kritiske temperaturen, er systemet i en ordnet fase hvor ordensparameteren har en endelig verdi. Over den kritiske temperaturen, er systemet i en uordnet fase. En faseovergang finner dermed sted ved den kritiske temperaturen. Grafen ovenfor viser en andre-ordens (også kalt kontinuerlig) faseovergang hvor ordensparameteren blir vilkårlig liten nær den kritiske temperaturen.
Illustrasjon av typisk oppførsel en ordensparameter.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

En ordensparameter er et sentralt begrep i faststoff-fysikk som brukes til å karakterisere både orden og uorden i et materiale samt hvilken type orden som er til stede.

Beskrivelse

I den ordnede fasen til et materiale er ordensparameteren ulik null, mens den er lik null i den uordnede fasen (se figur). Begrepet ordensparameter er konseptuelt relatert til lokal orden i kjemi, men er et mye mer generelt begrep.

Eksempler på en ordensparameter er magnetiseringsvektoren til et ferromagnetisk materiale eller det superledende gapet i superledende materialer. Magnetiseringsvektoren er endelig i den magnetiske tilstanden til et materiale og beskriver også i hvilken retning magnetiseringen peker, mens den er null i den uordnede normale tilstanden til materialet.

Ordensparameteren er som oftest et tall eller en vektor og kan dessuten være reell eller kompleks.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg