optisk vindu

Optisk vindu. Diagrammet viser bølgelengdeområdene for den elektromagnetiske strålingen fra Solen og Jorden (øverst), samt atmosfærens gjennomtrengelighet for den samme strålingen (nederst). Gjennomtrengeligheten er høy i området 300 – ca. 1000 nm og i området omkring 10 000 nm.

Av /Store norske leksikon ※.

Optisk vindu, betegnelse for et spektralområde hvor et optisk medium er relativt transparent for elektromagnetisk stråling.

Jordatmosfæren

Hovedbestanddelene av atmosfæren, nitrogen og oksygen, er tilnærmet fullstendig transparente for elektromagnetisk stråling. Men en del gasser som forekommer i mindre og varierende mengder (ozon, vanndamp, karbondioksid, metan, nitrogenoksid), absorberer slik stråling hver for seg innenfor visse bølgelengdeområder. Resultatet er at atmosfæren samlet har to optiske vinduer som er av stor betydning for livet på Jorden.

Det ene vinduet, som omfatter stråling i området 300–2000 nm, faller sammen med maksimum for innfallende strålingsenergi fra Solen. På den kortbølgede siden er vinduet begrenset av små mengder ozon i atmosfærens øvre lag som har en sterk absorpsjon av ultrafiolett lys. På den langbølgede siden er det begrenset av vanndamp i atmosfærens nedre lag som absorberer infrarødt lys (varmestråling).

Det andre optiske vinduet omfatter stråling med bølgelengde omkring 10 000 nm. Dette er innenfor området for maksimal varmeutstråling fra Jorden og av stor betydning for den naturlige drivhuseffekten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg