optisk vindu

Optisk vindu. Diagrammet viser bølgelengdeområdene for den elektromagnetiske strålingen fra Sola og Jorden (øverst), samt atmosfærens gjennomtrengelighet for den samme strålingen (nederst). Gjennomtrengeligheten er høy i området mellom 300 og omtrent 1000 nanometer og i området omkring 10 000 nanometer.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Et optisk vindu er et bølgelengdeområde hvor et optisk medium er gjennomsiktig (transparent) for elektromagnetisk stråling.

Jordatmosfæren

Hovedbestanddelene av atmosfæren, nitrogen og oksygen, er tilnærmet fullstendig transparente for elektromagnetisk stråling. Men en del gasser som forekommer i mindre og varierende mengder (ozon, vanndamp, karbondioksid, metan, nitrogenoksid), absorberer slik stråling hver for seg innenfor visse bølgelengdeområder. Resultatet er at atmosfæren samlet har to optiske vinduer som er av stor betydning for livet på Jorden.

Det ene vinduet, som omfatter stråling i området 300–2000 nanometer, faller sammen med maksimum for innfallende strålingsenergi fra Sola. På den kortbølgede siden er vinduet begrenset av små mengder ozon i atmosfærens øvre lag som har en sterk absorpsjon av ultrafiolett lys. På den langbølgede siden er det begrenset av vanndamp i atmosfærens nedre lag som absorberer infrarødt lys (varmestråling).

Det andre optiske vinduet omfatter stråling med bølgelengder omkring 10 000 nanometer. Dette er innenfor området for maksimal varmeutstråling fra Jorden og av stor betydning for den naturlige drivhuseffekten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg