Oppsettende virkning er det at et forvaltningsvedtak ikke settes i kraft fordi det er klaget på det. Vedtaket kan i så fall ikke tre i kraft før klagen er behandlet og eventuelt forkastet. Forvaltningsloven § 42 inneholder regler om oppsettende virkning, som i loven kalles «utsatt iverksetting». Der går det fram at vedtak om oppsettende virkning kan treffes av underinstansen (det vil si det organet som har truffet vedtaket) eller av klageinstansen eller av et annet overordnet organ. Det samme gjelder hvis en part har brakt saken inn for Sivilombudet eller har til hensikt å gjøre dette.

De samme organene kan beslutte oppsettende virkning når en part eller annen med rettslig klageinteresse har gått til søksmål om saken eller har til hensikt å gjøre dette. Hvis det treffes vedtak om oppsettende virkning i slike situasjoner, gjelder det inntil det foreligger en rettskraftig dom.

Det er altså ingen automatikk i at forvaltningsvedtak som er påklaget, fører til oppsettende virkning. Hvis det ikke treffes vedtak om oppsettende virkning, iverksettes vedtaket etter de reglene som gjelder for det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg