oppsettende virkning

Artikkelstart

Oppsettende virkning er det at et forvaltningsvedtak ikke settes i kraft fordi det er klaget på det. Vedtaket kan i så fall ikke tre i kraft før klagen er behandlet og eventuelt forkastet. Forvaltningsloven av 10. februar 1967 § 42 inneholder regler om oppsettende virkning, som i loven kalles «utsatt iverksetting». Det går der fram at vedtak om oppsettende virkning kan treffes av underinstansen (det vil si det organet som har truffet vedtaket) eller av klageinstansen eller av et annet overordnet organ. Det samme gjelder hvis en part har brakt saken inn for Sivilombudet eller akter å gjøre dette.

De samme organene kan beslutte oppsettende virkning når en part eller annen med rettslig klageinteresse har gått til søksmål om saken eller akter å gjøre dette. Hvis det treffes vedtak om oppsettende virkning i slike situasjoner, gjelder det inntil det foreligger en rettskraftig dom.

Det er altså ingen automatikk i at forvaltningsvedtak som er påklaget, fører til oppsettende virkning. Hvis det ikke treffes vedtak om oppsettende virkning, iverksettes vedtaket etter de reglene som gjelder for det.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg