oppsettende virkning

Oppsettende virkning, det at et forvaltningsvedtak ikke settes i kraft fordi det er klaget på det. Vedtaket kan i så fall ikke tre i kraft før klagen er behandlet og eventuelt forkastet. Det går fram av forvaltningsloven av 10. februar 1967 § 42 at vedtak om oppsettende virkning kan treffes av underinstansen (det vil si det organet som har truffet vedtaket) eller av klageinstansen eller av et annet overordnet organ. Det samme gjelder hvis en part har brakt saken inn for Sivilombudsmannen eller akter å gjøre dette.

De samme organene kan beslutte oppsettende virkning når en part eller annen med rettslig klageinteresse har gått til søksmål om saken eller akter å gjøre dette. Hvis det treffes vedtak om oppsettende virkning i slike situasjoner, gjelder det inntil det foreligger en rettkraftig dom.

Det er altså ingen automatikk i at forvaltningsvedtak som er påklaget, fører til oppsettende virkning. Hvis det ikke treffes vedtak om oppsettende virkning, iverksettes vedtaket etter de reglene som gjelder for det.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg