Opportunitetsprinsippet er den grunnsetning i straffeprosessen at påtalemyndigheten etter en skjønnsmessig vurdering kan unnlate å bringe en straffesak inn for retten selv om alle vilkår for dette er til stede.

Faktaboks

Uttale
opportunitˈetsprinsippet

Etter opportunitetsprinsippet skal påtalemyndigheten nøye veie de grunner som taler for påtale, mot de særlige grunner som i det konkrete tilfelle taler for å unnlate påtale. I Norge er opportunitetsprinsippet fastslått i §§ 69 og 70 i straffeprosessloven av 22. mai 1981. Den som mener seg uskyldig, kan bringe en påtaleunnlatelse inn for retten.

Opportunitetsprinsippet følges også i stor grad av den enkelte polititjenestemann når det vurderes om det skal opprettes straffesak eller reageres i form av tilsnakk eller advarsel. Eksempelvis vil det ved fortæring av alkohol i en park ofte være tilstrekkelig med tilsnakk og uthelling av alkoholen, og ikke nødvendig å skrive en anmeldelse som medfører forelegg eller formell påtaleunnlatelse.

Mindre alvorlige lovbrudd med strafferamme inntil ett år, kan også på skjønnsmessig grunnlag fra påtalemyndigheten unnlates å forfølges.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg