opponent

Artikkelstart

Opponent er en som opponerer; i akademisk sammenheng menes en som opponerer mot (kritiserer) en doktoravhandling under disputas.

Faktaboks

Uttale
opponˈent

Det finnes to kategorier av opponenter:

  • Opponent ex officio: en opponent utnevnt av institusjonen (universitetet eller høyskolen) disputasen holdes på. Disse opponentene sitter i bedømmelseskomiteen som har innstilt på om doktoravhandlingen er verdig til å forsvares og kandidaten kan fremsettes for prøveforelesning og disputas. Komiteen innstiller også å om prøveforelesning og disputas kan godkjennes. Vedtaket fattes av institusjonen. Under disputas deltar normalt to opponenter ex officio, en førsteopponent som innleder og en andreopponent som avslutter opposisjonen.

  • Opponent ex auditorio: en opponent som ikke har deltatt i bedømmelseskomiteen, men som opponerer «fra auditoriet», det vil si en av tilhørerne som ønsker å delta i opposisjonen. I prinsippet kan altså hvem som helst delta som opponent under disputasen. Opposisjon ex auditorio må imidlertid meldes inn til disputasens leder innen en frist kunngjort under åpning av disputasen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg