oppkjøpsfond

Artikkelstart

Oppkjøpsfond er en type aksjefond som investerer i unoterte aksjer. Oppkjøpsfond kjøper opp modne og ofte børsnoterte bedrifter for å restrukturere dem slik at verdien øker. Dette i motsetning til såkalte venturefond som investerer i nyoppstartede selskaper. Vanligvis vil børsnoterte selskap tas av børsen etter oppkjøpet. Restruktureringen skjer vanligvis innenfor en tidsramme på fem til syv år, der målet er ny børsnotering.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: private equity fund

Lønnsomhet

Det er omstridt om unoterte aksjefond, slik som oppkjøpsfond, gir meravkastning til eierne. Årsaken er at verdien til denne type fond er vanskelig å fastsette. Vanlige aksjefond investerer kun i børsnoterte bedrifter, og da er det enkelt å regne ut verdien av fondet og avkastningen hver dag. Unoterte aksjer i fond omsettes imidlertid sjeldent, så det finnes generelt ingen markedsverdi å beregne avkastningen til disse fondene fra.

Beregning av lønnsomheten for unoterte fond må derfor skje ved å analysere fondenes kontantstrøm. Om oppkjøpsfond og unoterte aksjer generelt gjør det bedre enn noterte aksjer er et spørsmål som avhenger av hvilken metode som brukes. Det finnes flere ulike forslag til beregning av lønnsomhet for unoterte aksjer i den akademiske litteraturen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg