oppøving

Artikkelstart

Oppøving er i Marinen en betegnelse for de trenings- og øvingsvirksomhetene et fartøy må gjennomgå for å kunne framstå som en fullt kampklar operativ enhet. Oppøving gjennomføres etter at et fartøy har vært hentet ut fra opplag, har gjennomgått hovedoverhaling eller har skiftet hele eller deler av besetningen. Oppøvingen avsluttes med generalmønstring.

Oppøving av et marinefartøy innledes med sikkerhetsoppøving, som avsluttes med sikkerhetsmønstring. Når dette er bestått, og besetningen har dokumentert at de kan ivareta grunnleggende sikkerhet om bord og manøvrere fartøyet trygt fra A til B og til og fra kai, begynner den egentlige oppøvingen i form av et intensivt program med skyteøvelser, håndtering av simulerte havarisituasjoner om bord, som brann, maskinhavari, vanninntrenging, mann over bord og så videre, og etter hvert også samtrening med andre marinefartøyer. Underveis i oppøvingen gjennomføres nivåkontroller innenfor de forskjellige tjenesteområdene om bord.

Etter avsluttet oppøving og bestått generalmønstring gjennomgår Marinens fregatter og korvetter avansert videregående oppøving ved den britiske marinens treningsetablissement Commander Fleet Operational Sea Training i Devonport i Plymouth, tidligere Flag Officer Sea Training (FOST).

Ansvar for oppøving av Sjøforsvarets fartøyer og operative avdelinger er lagt til sjefen for Sjøforsvarets utdannings- og kompetansesenter for maritim krigføring, KNM Tordenskjold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg