omegablokkering

Artikkelstart

Omegablokkering (omega block) er et høytrykk som har formen til den greske bokstaven omega.

Beskrivelse

Høytrykket har stort sett samme egenskaper som et vanlig høytrykk, men forflytter seg lite og hindrer at lavtrykk beveger seg inn i området. Vanlige høytrykk hvor strømningsmønsteret i høyden ikke danner et omega mønster, kan også være stasjonære i en periode, men har som regel en tendens til å forflytte seg mere og svekkes hurtigere.

Dybdestoff

Omegaformen kommer av at trykkflaten i høyden danner en rygg i midten, med et tråg på hver side. På bakkenivå viser dette seg som et stabilt høytrykk mellom to lavtrykk. Grunnen til at høytrykket varer så lenge er at det trekker til seg energi fra de to lavtrykkene.

Vest for omegablokkeringa vil varm luft strømme nordover, mens i øst vil kald luft strømme sørover. Dette kan påvirke lufttemperaturen ved bakken, men ved klart vær som det ofte er i høytrykksituasjoner, har inn- og utstrålinga av varme også stor betydning. Sommertid vil sola få mulighet å varme opp bakken ordentlig, mens vintertid vil bakken tape mye varme og det kan bli veldig kaldt, særlig i innlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg