Omegablokkering (omega block) er et høytrykk som har formen til den greske bokstaven omega.

Høytrykket har stort sett samme egenskaper som et vanlig høytrykk, men forflytter seg lite og hindrer at lavtrykk beveger seg inn i området. Vanlige høytrykk hvor strømningsmønsteret i høyden ikke danner et omega mønster, kan også være stasjonære i en periode, men har som regel en tendens til å forflytte seg mere og svekkes hurtigere.

Omegaformen kommer av at trykkflaten i høyden danner en rygg i midten, med et tråg på hver side. På bakkenivå viser dette seg som et stabilt høytrykk mellom to lavtrykk. Grunnen til at høytrykket varer så lenge er at det trekker til seg energi fra de to lavtrykkene.

Vest for omegablokkeringa vil varm luft strømme nordover, mens i øst vil kald luft strømme sørover. Dette kan påvirke lufttemperaturen ved bakken, men ved klart vær som det ofte er i høytrykksituasjoner, har inn- og utstrålinga av varme også stor betydning. Sommertid vil sola få mulighet å varme opp bakken ordentlig, mens vintertid vil bakken tape mye varme og det kan bli veldig kaldt, særlig i innlandet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.