ombud

Inga Bejer Engh i mai 2018, da hun ble utnevnt til nytt barneombud.
/NTB scanpix.

Artikkelstart

Ombud brukes i dag som navn på flere norske statlige etater som skal bidra til å fremme bestemte hensyn og interesser i samfunnet, og som har en faglig uavhengighet fra den øvrige forvaltningen. Lederne for disse organene kalles også for ombud.

Faktaboks

Etymologi

fra norrønt umboð

For eksempel er Inga Bejer Engh barneombud siden 2018, og hun leder dermed etaten Barneombudet som har flere ansatte.

I Norge er det i nyere tid opprettet følgende ombud:

De statlige ombudene har noen fellestrekk med de etatene som kalles tilsyn. I 2018 endret organet Forbrukerombudet navn til Forbrukertilsynet, og lederstillingen endret navn fra forbrukerombud til forbrukerdirektør.

Andre betydninger av ordet

Ordet ombud har tradisjonelt også vært brukt om offentlige verv og stillinger mer generelt. Ombudsmann kaltes i gammel tid den som innehadde kongens «ombud» eller syssel. Ombud kan dessuten brukes i forbindelse med verv eller stillinger som ikke er offentlige, for eksempel innenfor foreninger.

På norske arbeidsplasser er verneombud en viktig rolle. Arbeidsmiljøloven påbyr at arbeidsplasser over en viss størrelse skal ha et verneombud.

Fra 2019 er alle norske universiteter, høyskoler og fagskoler pålagt å sørge for at studentene har tilgang til et såkalt studentombud som skal gi dem råd og hjelp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg