Omaha, indianerstamme i USA; teller i overkant av 6000 mennesker, hvorav ca. halvparten bor på et reservat i Nebraska. Omaha er en av fem stammer som taler dhegiha-sioux. Opprinnelig holdt de til i det nåværende Indiana og Kentucky, men omkring 1770 hadde de slått seg ned i Nebraska. De bodde i store jordhyttelandsbyer og kombinerte jordbruk med sesongjakt på bison, en tilpasning som var karakteristisk for de østlige prærieindianere. I dag utgjør jordbruk og forretningsdrift i liten skala næringsgrunnlaget, ved siden av administrative stillinger.

Gjennom hele 1900-tallet har omaha motstått alle forsøk på å redusere reservatterritoriet, men de unngikk ikke oppdeling i individuelle jordteiger. I 1970 oppnådde de jurisdiksjon, og de håndterer nå sitt eget rettssystem. Deres utstrakte selvstyre er organisert gjennom et råd med sju medlemmer og en stammeformann.

Omahas patrilineære slektskapssystem, med en spesiell måte å klassifisere slektninger på, gjenfinnes mange steder på Jorden, og kalles i antropologien omaha-systemet, akkurat som det tilsvarende matrilineære systemet blir kalt crow etter indianerstammen av samme navn. Karakteristisk for omaha er bruken av samme betegnelse for fars søster og egen eldre søster.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.