olmec

Artikkelstart

Olmec, ca. 1300–450 (eller 31?) f.Kr., navn på en stilart i Mesoamerika fra en periode som ligger forut for de tidligste, daterte mayaskulpturer og bygninger. Olmec blir ofte beskrevet som den opprinnelige, preklassiske kulturtradisjonen i arkeologisk forstand, etter den såkalte arkaiske periode. Bylignende anlegg i olmec-stil er registrert så tidlig som 1300 f.Kr. ved San Lorenzo og La Venta i de nåværende meksikanske delstatene Veracruz og Tabasco.

Faktaboks

Uttale
ˈolmec

Olmec betyr 'gummi-folk', og blir brukt om et legendarisk folk som skal ha holdt til i regnskogområdet på Mexicos østkyst. Gammel náhuatl-poesi nevner et fordums land mot det østlige hav kalt Tamoanchán. I det nordlige Veracruz snakkes for øvrig huastek, et mayaspråk som er isolert fra de andre mayaspråkene lenger øst i Mexico og Guatemala. Det er mulig at også kyststripen sønnenfor i sin tid var bebodd av mayatalende folk. Enkelte forskere hevder derfor at olmec sannsynligvis var et mayafolk. Man mener nå også at stilarten olmec har et umiskjennelig maya-preg, til tross for sine helt spesielle kjennetegn. Dette synes å bli bekreftet ved at det eldste daterte monument i den nye verden, Stela C, befinner seg i olmec-ruinområdet Tres Zapotes. Utsmykningen på denne basaltsteinen omfatter en typisk olmec-jaguarmaske og mayalignende talltegn, i den såkalte «langtelling» 7.16.6.16.18, noe som betyr 31 f.Kr. i vår tidsregning (se maya).

De viktigste ruinområdene med olmec-karakter er La Venta, Tres Zapotes og San Lorenzo-gruppen. Som stilart er olmec lett kjennelig på sin «spedbarnansikt-skulptur» og kombinasjoner av jaguartrekk i barneansikt. Særlig stor interesse knytter det seg til kjempehodene i basalt, nesten 3 m høye, som veier mer enn 30 tonn. Fire av dem ble funnet ved La Venta, antagelig transportert på flåter nærmere 100 km fra nærmeste basaltforekomst.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg