Olmec, ca. 1300–450 (eller 31?) f.Kr., navn på en stilart i Mesoamerika fra en periode som ligger forut for de tidligste, daterte mayaskulpturer og bygninger. Olmec blir ofte beskrevet som den opprinnelige, preklassiske kulturtradisjonen i arkeologisk forstand, etter den såkalte arkaiske periode. Bylignende anlegg i olmec-stil er registrert så tidlig som 1300 f.Kr. ved San Lorenzo og La Venta i de nåværende meksikanske delstatene Veracruz og Tabasco.

Olmec betyr 'gummi-folk', og blir brukt om et legendarisk folk som skal ha holdt til i regnskogområdet på Mexicos østkyst. Gammel náhuatl-poesi nevner et fordums land mot det østlige hav kalt Tamoanchán. I det nordlige Veracruz snakkes for øvrig huastek, et mayaspråk som er isolert fra de andre mayaspråkene lenger øst i Mexico og Guatemala. Det er mulig at også kyststripen sønnenfor i sin tid var bebodd av mayatalende folk. Enkelte forskere hevder derfor at olmec sannsynligvis var et mayafolk. Man mener nå også at stilarten olmec har et umiskjennelig maya-preg, til tross for sine helt spesielle kjennetegn. Dette synes å bli bekreftet ved at det eldste daterte monument i den nye verden, Stela C, befinner seg i olmec-ruinområdet Tres Zapotes. Utsmykningen på denne basaltsteinen omfatter en typisk olmec-jaguarmaske og mayalignende talltegn, i den såkalte «langtelling» 7.16.6.16.18, noe som betyr 31 f.Kr. i vår tidsregning (se maya).

De viktigste ruinområdene med olmec-karakter er La Venta, Tres Zapotes og San Lorenzo-gruppen. Som stilart er olmec lett kjennelig på sin «spedbarnansikt-skulptur» og kombinasjoner av jaguartrekk i barneansikt. Særlig stor interesse knytter det seg til kjempehodene i basalt, nesten 3 m høye, som veier mer enn 30 tonn. Fire av dem ble funnet ved La Venta, antagelig transportert på flåter nærmere 100 km fra nærmeste basaltforekomst.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.