Olestra, syntetisk fetterstatning. Et sukrosepolyester (sukrose forestret med 6–8 fettsyrer) med praktiske egenskaper som fett (matlaging, smak). På grunn av de store molekylene brytes forbindelsen ikke ned i tarmen og bidrar derfor ikke med energi. Forbindelsen ble oppdaget allerede i 1970-årene i et forsøk på å lage fett som lettere ble tatt opp av kroppen, men viste seg å ha helt motsatt effekt. Lansert som fetterstatning i midten av 1990-årene av Proctor & Gamble, og godkjent av FDA (næringsmiddelmyndigheten i USA) 1996 til bruk i snacksprodukter. Olestra hemmer opptak av de fettløselige vitaminene A, D og K, og produkter som inneholder olestra, skal vitaminberikes. Inntak av olestra kan gi bivirkninger som magekramper og diaré, og produktene må også merkes med en advarsel. Olestra er (2006) ikke godkjent i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.