olestra

Olestra er en syntetisk fetterstatning som ikke er tillatt brukt i matvarer i Norge.

Kjemisk sett er det et sukrosepolyester (sukrose forestret med 6–8 fettsyrer) med lignende praktiske egenskapene som fett når det gjelder matlaging og smak. På grunn av de store molekylene blir ikke forbindelsen brutt ned i tarmen, og stoffet bidrar derfor ikke med energi.

Forbindelsen ble oppdaget allerede i 1970-årene i et forsøk på å lage fett som lettere ble tatt opp av kroppen, men viste seg å ha helt motsatt effekt. Olestra ble lansert som fetterstatning i midten av 1990-årene av Proctor & Gamble, og det ble godkjent av FDA (næringsmiddelmyndigheten i USA) i 1996 til bruk i snacksprodukter. Olestra hemmer opptak av de fettløselige vitaminene A, D og K, og produkter som inneholder olestra, skal vitaminberikes. Inntak av olestra kan gi bivirkninger som magekramper og diaré, og produktene må også merkes med en advarsel.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg