Olestra, syntetisk fetterstatning. Et sukrosepolyester (sukrose forestret med 6–8 fettsyrer) med praktiske egenskaper som fett (matlaging, smak). På grunn av de store molekylene brytes forbindelsen ikke ned i tarmen og bidrar derfor ikke med energi. Forbindelsen ble oppdaget allerede i 1970-årene i et forsøk på å lage fett som lettere ble tatt opp av kroppen, men viste seg å ha helt motsatt effekt. Lansert som fetterstatning i midten av 1990-årene av Proctor & Gamble, og godkjent av FDA (næringsmiddelmyndigheten i USA) 1996 til bruk i snacksprodukter. Olestra hemmer opptak av de fettløselige vitaminene A, D og K, og produkter som inneholder olestra, skal vitaminberikes. Inntak av olestra kan gi bivirkninger som magekramper og diaré, og produktene må også merkes med en advarsel. Olestra er (2006) ikke godkjent i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.