Olavsskjegg
Olavsskjegg. Svartneset, Malvik.
Olavsskjegg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Olavsskjegg er en bregneart i småburkneslekta. Bladene er oppdelt i smale, flate fliker, et utseendet som er uvanlig for bregner. Olavsskjegg er vanlig på kalkfattige bergarter i lavere strøk av landet.

Faktaboks

Etymologi

septentrionale, fra latin - nordlig

Vitenskapelig navn
Asplenium septentrionale
Beskrevet av
(L.) Hoffm.
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Asplenium septentrionale

Olavsskjegg, sporehopene sitter på undersida av bladflikene og blir rødbrune som modne. Serritslev Kirke, Jylland, Danmark

Olavsskjegg har tette rosetter av mørkegrønne, gaffeldelte blader som blir mellom 10 og 15 centimeter lange. De smale bladflikene har noen få tenner i kanten. På undersida av bladflikene sitter sporehopene som ved modning blir mørkt rødbrune og dekker hele undersida av flikene. Olavsskjegg kan danne tette tuer med gulbrune, visne blader og mørkegrønne friske blader.

Utbredelse

Olavsskjegg vokser i bergsprekker, hovedsakelig på kalkfattig berggrunn og er ganske vanlig i lavlandet i Sør-Norge. Arten er sjeldnere i Nord-Norge og finnes her også på kalkrik berggrunn. Verdensutbredelsen er Europa, Marokko, vestlige og nordlige deler av Asia og vestlige deler av Nord-Amerika.

Navn og bruk

Det foreligger flere registreringer av olavsskjegg med navnet Sankt Olavs skjegg, og det er tydelig at navnet kommer av Olav den hellige. Det er trolig fargen på undersiden av bladene som har gitt den navnet olavsskjegg, fordi etter tradisjonen var helgenen Olavs skjegg rødbrunt. Allerede på 1700-tallet ble dette navnet brukt av biskop Gunnerus i hans «Flora Norvegica».

Ei plante som knyttes til en helgen har naturligvis vært brukt i folkemedisinen og olavsskjegg har blant annet vært brukt mot sår og byller og ved beinbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

olavsskjegg
Asplenium septentrionale
Tidligere vitenskapelig navn
Acrostichum septentrionale L.
Artsdatabanken-ID
103881
GBIF-ID
2650720

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg