oksens bendelorm

Artikkelstart

Oksens bendelorm (Taenia saginata), en art av ekte bendelormer (underklasse Eucestoda). Dette er den vanligste bendelormen hos mennesker, som er hovedvert, mens kveg er mellomvert. Oksens bendelorm er vanligvis 4–10 meter lang, men kan bli over 12 meter. Den kan leve i mer enn 10-15 år. Ormens hode (scolex) har fire sugeskåler.

Faktaboks

Også kjent som
oksetintens bendelorm
Vitenskapelig navn
Taenia saginata
Beskrevet av
Johann August Ephraim Goeze, 1782

Bendelormer har ikke munn og tarm. Kroppen består av en lang serie med ledd. Det kan være mer enn 1000 ledd. De inneholder både hannlige og hunnlige kjønnsorganer. Egg fra oksens bendelorm kommer ut fra tarmen hos mennesker når ormens siste ledd avsnøres. Leddene er istand til å kravle små distanser der de havner. De kan leve mange måneder i det fri. Kveg får eggene i seg på beite på steder som kan være forurenset av menneskeekskrementer. Kveget kan også få i seg eggene fra forurenset vann, og måker kan spre eggene uten at de klekker i deres tarm.

Hos mellomverten kveg klekker eggene til små larver som borer seg gjennom tarmveggen ved hjelp av kroker eller haker. De transporteres med blod og lymfe og fester seg i dyrets muskulatur. Der kan det utvikles en cyste eller tinte (arten kalles også oksetintens bendelorm) på cirka 1 centimeter i diameter. Inne i cysten dannes bendelormens hode. Mennesker får tintene i seg ved å spise infisert storfekjøtt enten rått eller dårlig stekt. Der løses cystene opp, og bendelormens hode fester seg i tarmveggen.

Utbredelse

Oksens bendelorm har en meget stor utbredelse på verdensbasis, men forekommer relativt sjelden i Norge. Larvene drepes når kjøttet kokes, eller etter en tid i en fryseboks. Man kan bli smittet ved å spise rått kjøtt utenlands.

Infeksjon fører til en sykdom som kalles taeniasis. Symptomene er nokså uspesifikke magesmerer eller kvalme, og vanskelige å diagnostisere. Det finnes medisin for behandling mot oksens bendelorm.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Hågvar, E. B. (2010). Det zoologiske mangfoldet. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.

Faktaboks

oksens bendelorm
Taenia saginata
Artsdatabanken-ID
146251
GBIF-ID
6101574

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg