offer - sjakk

Et offer innebærer at en spiller med overlegg lar motstanderen vinne en brikke, eller bytter en brikke mot en brikke med lavere verdi. Et posisjonelt offer vil ta sikte på å bedre brikkenes samspill på lang sikt, mens et taktisk offer søker å vinne tilbake brikker eller sette sjakk matt. Det å ofre en brikke i åpningen av partiet kalles en gambit.

Dersom offeret leder til at brikken vinnes tilbake ved hjelp av en enkel slagveksling, kalles det et skinnoffer. Ellers vil et vellykket offer kreve at spilleren får kompensasjon for den ofrede brikken. Det kan for eksempel være i form av raskere utvikling, bedre koordinasjon mellom egne brikker eller angrepsmuligheter som følge av å ha svekket motstanderens kongestilling.

Vanlige typer offere

Bondeoffer

Det vanligste, siden bonden er brikken med minst verdi. Tapet av en bonde vil ikke nødvendigvis lede til tap av partiet, selv om det ikke skulle være oppnådd noen kompensasjon. Spesielt er det vanlig å ofre bonde i åpningen, for å få rask utvikling av egne offiserer og dermed tilrive seg initiativet.

Offisersoffer

Det å ofre en lett offiser er langt mer forpliktende enn et bondeoffer. Ofte vil en springer eller løper bli ofret mot en eller to bønder foran motstanderens konge for å innlede et angrep på kongen. Partiets utfall vil avhenge av om angrepet lykkes.

Kvalitetsoffer

Dette innebærer at et tårn blir byttet mot en lett offiser, som gir et tap av brikkeverdi tilsvarende to bønder. Ofte vil kompensasjonen være posisjonell, ved at lette offiserer tar kontroll over viktige felter og blir stående spesielt godt. Navnet kommer av at tårnet er en offiser som kan sies å være av høyere kvalitet enn en springer eller løper.

Dronningoffer

Et vellykket dronningoffer blir ofte sett på som spesielt imponerende, siden dronningen er den mest verdifulle brikken. Normalt vil dronningen byttes mot flere brikker, som for eksempel tårn og løper. Da vil en viss brikkeverdi være tapt totalt sett, og koordinasjonen til de gjenværende brikkene må være svært god. Hvis stillingen inneholder tydelige svakheter vil ofte motstanderens dronning kunne utnytte dette.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg