offer - sjakk

Artikkelstart

Et offer i sjakk er et planlagt trekk der man gir bort en brikke eller bytter en brikke mot en brikke med lavere verdi. Et offer må ikke forveksles med det man kaller en bukk, der man mister en brikke uten å ha planlagt det på forhånd.

Taktisk offer

Når man spiller et taktisk offer, regner man konkrete trekk som man tror kommer til å bli spilt av seg selv og motstanderen i trekkserier som man kaller varianter. Variantene slutter med at man enten vinner materiell eller setter matt. Dersom offeret leder til at en tilsvarende brikke vinnes tilbake ved hjelp av en enkel slagveksling, kalles det et skinnoffer.

De vanligste sjakkoppgavene inneholder taktiske offere. En egen gruppe slike oppgaver er remisoffere. Da ofrer man én eller flere brikker for å få til evig sjakk eller sette seg selv patt.

Posisjonelt offer

Et posisjonelt offer har ikke alltid like konkrete varianter, og de er derfor regnet som vanskeligere siden konklusjonene ofte er mer basert på intuisjon og stillingsforståelse. Posisjonelle ofre kan føre til at man får mer aktive brikker, bedre bondestruktur og andre langsiktige fordeler som angrepsmuligheter som følge av å ha svekket motstanderens kongestilling.

Vanlige typer offere

Bondeoffer

Bondeoffer er det vanligste offeret. Et bondeoffer regnes ikke som veldig risikabelt siden det oftest ikke fører til at man taper partiet selv om man har feilvurdert offeret. Det å ofre en brikke i åpningen av partiet kalles en gambit. I de fleste gambitene ofres det en bonde for å få aktivt spill eller kontroll over sentrum. Dronninggambit et eksempel på en posisjonell åpning der hvit ofte får igjen bonden som er ofret. Kongegambit er et eksempel på en langt mer taktisk åpning der hvit risikerer å spille hele partiet med en bonde mindre.

Offisersoffer

Det å ofre en lett offiser er langt mer forpliktende enn et bondeoffer. Ofte vil en springer eller løper bli ofret mot én eller to bønder foran motstanderens konge for å innlede et angrep på kongen. Partiets utfall vil avhenge av om angrepet lykkes. Posisjonelle offisersofre regnes som veldig avanserte.

Kvalitetsoffer

Dette innebærer at et tårn blir byttet mot en lett offiser (løper eller springer), som gir et tap av brikkeverdi tilsvarende to bønder. Ofte vil kompensasjonen være posisjonell, ved at lette offiserer tar kontroll over viktige felter og blir stående spesielt godt. Navnet kommer av at tårnet er en offiser som kan sies å være av høyere kvalitet enn en springer eller løper.

Dronningoffer

Et vellykket dronningoffer blir ofte sett på som spesielt imponerende, siden dronningen er den mest verdifulle brikken. Ofte vil dronningen byttes mot flere brikker, som for eksempel tårn og løper. Da vil en viss brikkeverdi være tapt totalt sett, og koordinasjonen til de gjenværende brikkene må være svært god. Hvis stillingen inneholder tydelige svakheter, vil ofte motstanderens dronning kunne utnytte dette.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg