Oštiepok
Oštiepok servert oppvarmet i ovn
Oštiepok
Lisens: CC BY SA 3.0

Oštiepok er en tradisjonell slovakisk røkt ost av sauemelk. Den lages av fersk ost som presses i en treform med håndskåret mønster. Deretter legges den i varm saltvann til saltet har trengt inni osten. Til slutt tørkes den og henges til røyking i fem til seks dager. Overflaten blir svakt glasert og vanligvis gul utenpå og hvit inni. Osten har gjerne eliptisk form og har mønster fra trebollen den er laget i.

Faktaboks

Uttale

Åsjtj'epåk

Oštiepok er beskyttet av EU’s ordning med geografiske opprinnelsesbetegnelser, en offentlig merkeordning for særegne matvarer, som også omfatter cognac, kölsch og falukorv blant mange andre.

En lignende røkt ost finnes på polsk side av Tatra-fjellene og kalles oscypek. Denne kan maksimalt ha 40 prosent kumelk og må lages for hånd mens den slovakiske oštiepok kan ha 80 prosent og kan lages maskinelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg