nyserot

Veratrum album, nyserot. Foto fra: Århus, Danmark

Veratrum album, nyserot. Foto fra: Århus, Danmark

Artikkelstart

Nyserot er en flerårig art i giftliljefamilien.

Faktaboks

Uttale
nˈyserot
Også kjent som
album
Vitenskapelig navn
Veratrum
Beskrevet av
Carl von Linné

Den blir 60–150 centimeter høy, og har brede, avlange blad og stor topp med gulgrønne blomster. Nyserot vokser på fuktige steder i ytre øst-Finnmark, og er ellers utbredt gjennom Nord-Finland og Russland til Sibir og i fjellene i Sør-Europa.

Den har navnet sitt etter at den ble brukt i nysepulver helt fram til 1900-tallet, dette var en svært uheldig bruk, da planten er veldig giftig.

Nyserot er en veldig giftig plante, tidligere ble den brukt som medisin for å senke blodtrykket, men siden den ved feil dosering kan fjerne blodtrykket helt, ble bruken avsluttet. I Alpene, hvor den vokser i store mengder, forveksles den av og til med gulsøte (Gentiana lutea). Gulsøte brukes ofte som smakstilsetning i te og brennevin så denne forvekslingen har ført til mange forgiftninger. I Norge har samene tidligere brukt roten av nyserot som snus, og i folkemedisinen er den også brukt mot revmatisme og gikt. Nyserot og dens nære slektninger er i andre kulturer brukt til å framkalle brekninger og abort, til å drepe rotter, skabb og lus og har også vært anvendt i pilgift. Selvmedisinering med nyserot kan altså ikke anbefales.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

nyserot
Veratrum
Artsdatabanken-ID
99593
GBIF-ID
2742049

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg