Nyfeministene var både en radikal feministisk gruppe og en betegnelse på en retning innen den nye bølgen av feminisme som kom på slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-årene.

Den første Nyfeministgruppen i Norge startet i Oslo høsten 1970, etter inspirasjon av den nye radikale amerikanske kvinnebevegelsen. I løpet av kort tid vokste det frem mange grupper, også på en rekke steder utenfor Oslo. De holdt flere landsmøter, og i mange av de sentrale kvinnesakene opptrådte de samlet. Utover 1980-årene gikk Nyfeministene som gruppe i oppløsning, og medlemmene gikk over i andre former for feministisk og kvinnepolitisk virksomhet.

Nyfeministene var en uensartet bevegelse der mange ulike retninger var representert. De fleste nyfeministene la stor vekt på kunnskapsformidling og bevisstgjøring av kvinner om hvordan det patriarkalske system hadde undertrykt dem. Dette har ført til at begrepet «nyfeminisme» for mange utenfor miljøet ikke lenger bare betyr en ny bølge med feminisme, men symboliserer en svært mannsfiendtlig og isolasjonistisk feminisme. Dette utgjorde imidlertid kun en liten del av den nyfeministiske bevegelsen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.