nyevangelisme

Artikkelstart

Nyevangelisme er en kristen vekkelsesretning som oppstod i Norrland i Sverige. Betegnelsen «nyevangelisme» har vært i bruk siden 1850-åra. Det er en lavkirkelig bevegelse som legger stor vekt på at den enkelte tar et personlig standpunkt.

Faktaboks

Uttale
nˈyevangelˈisme

Lære

Nyevangelismen legger ensidig vekt på evangeliet på bekostning av loven, det som har form av bud og krav fra Gud til menneskene. Den forkynner at den troende får nåden uten å gå gjennom en periode med anger og bot. «Kom som du er», er et velkjent kamprop. Du kan bli omvendt her og nå, uten å gå gjennom en slags rituell prosess før du kan bli «frelst». Nyevangelismen skjelner ikke mellom forsoning og rettferdiggjørelse, men lærer at hele verden er rettferdiggjort ved at Jesus Kristus døde på korset.

Nyevangelismen var sterkt inspirert av den svenske vekkelseslederen Carl Oluf Rosenius (1816–1868). Dens forsoningslære ble utformet teologisk av teologen og politikeren Paul Peter Waldenström (1838–1917).

Nyevangelismen i Norge

Nyevangelismen kom til Norge i 1870-årene, representert av blant andre klokkeren Johannes Jørgensen og lekpredikanten P. G. Sand. De vekkelseskretsene i Norge som var inspirerte av haugianerne avviste den nyevangeliske forkynnelsen fordi denne la for lite vekt på loven og boten. For haugianerne var dette helt avgjørende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Thomas Lollike

Hei! Jeg vil gjøre oppmerksom på en feil i artikkelen om nyevangelismen, den kristne vekkelsesretningen på 1800-tallet. Rosenius var ikke en representant for nyevangelismen. Dette har blant annet Wisløff tilbakevist i sin kirkehistorie, det er riktig at han ble anklaget for det. Nå har jeg ikke Wisløff sin kirkehistorie foran meg, men forsetter gjerne en dialog for å argumentere for meg, om det skulle være :-)

svarte Svein Ivar Langhelle

Det er vanlig å gi Rosenius ære eller skyld for nyevangelismen. Uansett er der mange sammenfall, selv om de ikke sto for identisk lære. Jeg endrer teksten til at Rosenius var en stor inspirator. Det er vel det som er det riktige.

skrev Thomas Lollike

Hvilke kilder har du på det? Rosenius er tydelig på skillet mellom forsoning og rettferdiggjørelse!

svarte Svein Ivar Langhelle

Jeg skriver nå at Rosenius var inspirator. Jeg skriver ikke at de er identiske i lære-

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg