Nyala, partået klovdyrart i oksefamilien. Hører til slekten buskbukker. Middelstor antilope med lang hals. Pelsen er ragget, mørkt gråbrun, særlig på halen og under buken. Hunner er kastanjebrune. De har som regel flere svake, loddrette hvite striper langs kroppen. Kraftig ryggkam, som kan reises. Hvit vinkel mellom øynene. Hannen har barkbrune ben. Hornene er svarte og lyreformede med hvitaktige spisser. De er snodd en hel omdreining og 65–83 cm lange. Kroppslengden er 135–155 cm, skulderhøyden 80–121 cm, lengden på halen ca. 43 cm og kroppsvekten 55–127 kg. Hunner er mindre enn hanner. Forekommer i tett vegetasjon, særlig kratt langs vassdrag. Utbredt i det sørøstlige Afrika, fra KwaZulu-Natal til Malawi.

Den sjeldne arten fjellnyala (Tragelaphus buxtoni) er større, med en kroppsvekt opptil 225 kg, lengde 190–260 cm og horn opptil 118 cm lange. Den lever i et lite, høytliggende område i Etiopia, og ble ikke kjent for vitenskapen før i 1908. I dag finnes trolig kun et par tusen dyr (bl.a. i Bale Mountains National Park), og fjellnyalaen regnes som utrydningstruet.

Se også kuduer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.