nutasjon (astronomi)

Illustrasjon av fenomenene nutasjon og presesjon, som er endring i retningen til Jordens rotasjonsakse som følge av påvirkning fra andre himmellegemer.

Artikkelstart

Nutasjon er en liten periodisk endring av retningen til Jordens rotasjonsakse i forhold til stjernehimmelen. Nutasjon skyldes tiltrekningskrefter fra andre himmellegemer.

Faktaboks

Etymologi
av latin nūtāre, ‘nikke gjentatte ganger’

Nutasjon fører til en endring i retningen til Jordens rotasjonsakse på ±9,2 buesekunder med en periode på 18,6 år. Denne perioden sammenfaller med den sideriske omløpstiden for månebanens knuter rundt ekliptikken.

Nutasjon skjer samtidig med presesjon. Nutasjonen har en mye svakere effekt på retningen til Jordens rotasjonsakse sammenlignet med presesjonen.

Bakgrunn

Jorden har tilnærmet form som en kule, men er tykkere ved ekvator. Gravitasjonskraften fra et himmellegeme som ikke ligger i ekvatorplanet vil trekke i Jordens ekvator og av den grunn føre til et dreiemoment på jordaksen som forsøker å få ekvatorplanet på linje med ekliptikkplanet.

Nutasjonen skyldes den varierende påvirkningen fra gravitasjonskreftene fra Solen og Månen på Jorden på grunn av endring i deres relative posisjoner og retninger. Månen har sterkest innvirkning på nutasjonen.

Fenomenet nutasjon ble oppdaget av den britiske astronomen James Bradley i 1747.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg