Nuragh, store, runde og kuppelbygde steintårn på Sardinia. De eldste stammer fra midten av 2. årtusen f.Kr., de yngste fra tiden omkring romernes erobring av øya (200-tallet f.Kr.). Tårnene heller innover. De kan være 2–3 etasjer høye, ofte med spiralformede trapper innvendig. Nuraghene er enkelte ganger bygd som større kompleks med flere tårn sammen. Et av de mest kjente er Barumini. Rundt dette tårnkomplekset har det ligget en landsby. Tårnene har trolig opprinnelig tjent som forsvarsverker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

31. oktober 2011 skrev jon amundsen

Jeg har jobbet med disse nuraghene noen år nå, og disse relativt ukjente med fantastiske byggverkene er verdt et besøk

Etymolgien er sikkert av førinoeuropeisk opphav. Men, forklaringen til ordet har jeg lest meg til skal betyr "stor haug av stein" eller "steinsamling" (Webster 1996, A prehistory of Sardinia). Det er forresten mange stedsnavn (landsbyer) på Sardinia som bærer ordet nuraghe i seg. Nora, Nurra, Nuraxis og Nurralao er noen eksempler.

1. november 2011 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for interessant kommentar!Vi mangler foreløpig en fagansvarlig for europeisk arkeologi, men kom gjerne med oppdateringsforslag til artikkelen dersom du har flere innspill til teksten.Beste hilsenMarte Ericsson Ryste

Redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.