nullvekst

Artikkelstart

Nullvekst var opprinnelig et politisk slagord for å si at veksten i nasjonalproduktet bør dempes eller stanses. I dag brukes ordet ofte om ingen vekst eller ingen økning i bestemte aktiviteter, budsjettposter eller lignende.

Uttrykket nullvekst oppstod i begynnelsen av 1970-årene under den stigende frykten for at verdens naturressurser ble forbrukt i for høyt tempo og kunne bli uttømt. Begrepet nullvekst var upresist, men fikk gradvis fotfeste i norsk språk og samtidig mer konkret betydning. Eksempler på dagens bruk kan være «krever nullvekst i oppdrettsnæringen» eller «det var nullvekst i norsk økonomi i andre halvår».

Nullvekstfilosofien innebar en kritikk av industrilandenes høye forbruksnivå og dermed en solidaritetserklæring overfor utviklingslandene. Enkelte hevder at nullvekst ikke er tilstrekkelig for å løse miljøproblemene man står overfor, og argumenterer for negativ vekst (degrowth). Disse perspektivene har samlet en rekke miljøaktivister og akademikere i en miljøbevegelse som gjerne omtales som degrowth movement.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg