Nullsumtenkning, uttrykk lånt fra spillteorien, beskriver en tenkemåte som ofte forekommer mellom parter i konfliktsituasjoner der én eller flere parter – bevisst eller ubevisst – går ut fra at det andre vinner med nødvendighet må være det samme som det en selv taper. Om det er slik i virkeligheten, behøver ikke ha noen betydning for partenes atferd. Nullsumtenkning kan føre til at en konflikt blir mer intens og vanskeligere å løse enn om en annen tenkning ligger til grunn, for eksempel såkalt variabel-sum-tenkning, der begge eller alle parter kan komme bedre ut (også kjent som «vinn-vinn»).

Uttrykket «nullsum» står for spill med helt motstridende interesser, der summen av spillernes tap og gevinst blir null. Nullsumspill kalles også konstantsum-spill. Konflikt om territorium er et eksempel på en type konflikt som nesten alltid oppfattes som null-sum – det den ene vinner, er nødvendigvis den andres tap (med mindre partene kommer overens om å dele).

Spillteorien beskriver dette mer presist som følger: I null-sum-spill (konstant-sum-spill) medfører enhver økning i én spillers utbytte (nytteverdi) et tilsvarende tap for en eller flere andre spillere. I toperson null-sum-spill er spillernes interesser helt motstridende. I variabel-sum-spill er interessene dels motstridende, dels sammenfallende, eller helt ut sammenfallende.  

Mer om det som gjelder internasjonal politikk i avsnittet «Spillteori, beslutningsanalyse og strategiske studier» i artikkelen om internasjonal politikk – studiefelt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.