nullsumtenkning

Artikkelstart

Nullsumtenkning, uttrykk lånt fra spillteorien, beskriver en tenkemåte som ofte forekommer mellom parter i konfliktsituasjoner der én eller flere parter – bevisst eller ubevisst – går ut fra at det andre vinner med nødvendighet må være det samme som det en selv taper. Om det er slik i virkeligheten, behøver ikke ha noen betydning for partenes atferd. Nullsumtenkning kan føre til at en konflikt blir mer intens og vanskeligere å løse enn om en annen tenkning ligger til grunn, for eksempel såkalt variabel-sum-tenkning, der begge eller alle parter kan komme bedre ut (også kjent som «vinn-vinn»).

Uttrykket «nullsum» står for spill med helt motstridende interesser, der summen av spillernes tap og gevinst blir null. Nullsumspill kalles også konstantsum-spill. Konflikt om territorium er et eksempel på en type konflikt som nesten alltid oppfattes som null-sum – det den ene vinner, er nødvendigvis den andres tap (med mindre partene kommer overens om å dele).

Spillteorien beskriver dette mer presist som følger: I null-sum-spill (konstant-sum-spill) medfører enhver økning i én spillers utbytte (nytteverdi) et tilsvarende tap for en eller flere andre spillere. I toperson null-sum-spill er spillernes interesser helt motstridende. I variabel-sum-spill er interessene dels motstridende, dels sammenfallende, eller helt ut sammenfallende.

Mer om det som gjelder internasjonal politikk i avsnittet «Spillteori, beslutningsanalyse og strategiske studier» i artikkelen om internasjonal politikk – studiefelt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg