nuklidekart

Figur 2: Utsnitt av den delen av nuklidekartet som inneholder de letteste nuklidene (færrest antall protoner og nøytroner).
Nuklidekart utsnitt av . Gjengitt med tillatelse
Figur 1: Prinsippskisse av nuklidekartet som er en (N,Z)-representasjon av alle kjente stabile og radioaktive nuklider der hver nuklide har en definert og unik plassering.
Nuklidekart av . Gjengitt med tillatelse

Nuklidekart er et diagram som brukes innen kjernefysikk og kjernekjemi. Kartet viser alle eksisterende nuklider, og gir en samlet oversikt over blant annet nuklidemasser, atomnummer og type radioaktiv stråling ved henfall (desintegrasjon) av de forskjellige nuklidene.

Faktaboks

nuklidekart

engelsk: Chart of Nuclides, tysk: Nuklidkarte

Uttale
nuklˈidekart
Også kjent som

engelsk: Chart of Nuclides, tysk: Nuklidkarte

I nuklidekartet blir alle eksisterende nuklider avmerket i et koordinatsystem der hver nuklides protontall Z og nøytrontall N er avsatt som henholdsvis y- og x-koordinater.

Figur 1 viser en representasjon av nuklidekartet som demonstrerer prinsippet. Modell for denne illustrasjonen er Karlsruher Nuklidkarte, som ble konstruert og utgitt første gang i 1958. Siden har forskjellige utgaver blitt publisert ettersom mer detaljert kunnskap har kommet til og flere radionuklider har blitt produsert og studert. Spesielt har utvidelsene skjedd mot kartets yttergrenser, det vil si mot mer og mer kortlivete nuklider. Den så langt nyeste versjonen er 10. opplag og ble utgitt i 2018.

Et mer detaljert utsnitt av (N,Z)-diagrammet er gitt i figur 2 for de letteste nuklidene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg