nukleering

Heterogen nukleering av gassbobler på overflaten av sugerør.
.
Lisens: CC BY 2.0

Nukleering er en prosess hvor atomer, molekyler eller større strukturer samles og danner en klynge. Klyngen kan fortsette å vokse til en struktur med forskjellige egenskaper og struktur enn bestanddelene de er bygget opp av. Nukleering er det første steget som gjør at vi kan se den nye strukturen (fasen) til stoffet. Damp kan for eksempel kondensere til dråper av væske.

Man skiller gjerne mellom homogen og inhomogen nukleering. Homogen nukleering foregår inne i et stoff, for eksempel dersom is dannes inne i rent vann. Dannelsen av is oppstår imidlertid ofte lettere ved partikler, luftbobler eller på grenseflaten mellom beholder og vann, og da kaller man det inhomogen nukleering.

Homogen nukleering skjer i helt rene stoffer ved rette betingelser, for eksempel når vann kjøles ned under frysepunktet. Dannelsen av is kan likevel gå veldig sakte og kreve temperaturer langt under frysepunktet for å få gå effektivt. Urenheter kan akselerere nukleeringen. Urenheter kan fungere som kim hvor overflaten hjelper med å danne den nye strukturen. Støv og luftforurensing fungerer for eksempel som kim til nukleering for damp i atmosfæren, som danner skyer. Hvis man putter en finger i et glass vann vil man se at det oppstår bobler rundt fingeren. Det kommer av at fingeren fungerer som et nukleeringsted for karbondioksid bobler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg