novembergrunnloven

Novembergrunnloven
Forsida av Novembergrunnloven, revisjonen fra 4. november 1814. Teksten lyder «Kongeriget Norges Grundlov, given i Rigsforsamlingen paa Eidsvold den 17de Mai 1814 og nu i Anledning af Norges og Sveriges Rigers Forening, nærmere bestemt i Norges overordentlige Storthing i Chistiania (og andtagen) den 4de Novbr. 1814».
Av /Stortinget/Vidar M. Husby.
Lisens: CC BY ND 2.0

Artikkelstart

Novembergrunnloven er en vanlig (men ikke offisiell) betegnelse på Grunnloven av 17. mai 1814 slik den lød etter de endringene som ble vedtatt 4. november 1814 for å tilpasse Grunnloven til unionen med Sverige. Vedtaket skjedde i Christiania i overordentlig Storting, og det var første gang Stortinget trådte sammen. Sverige hadde gått til krig mot Norge 26. august, da de mente at Kieltraktaten ga Sverige krav på Norge. Stortingsrepresentantene var under betydelig press, siden grunnlovsendringene egentlig skulle vedtas før våpenhvilen med Sverige utløp 21. oktober 1814. Vedtaket skjedde altså «på overtid».

Det viktigste nye i novembergrunnloven sammenlignet med Grunnloven av 17. mai var at det ble etablert en union mellom Norge og Sverige som selvstendige stater med en felles konge. Grunnlovens egne regler om grunnlovsendringer ble ikke fulgt, men det har aldri vært tvil om at endringene var rettmessige som konstitusjonell nødrett. Etter at endringene var vedtatt både av Stortinget og av de svenske forhandlerne, ble Carl 13 av Sverige valgt til norsk konge (som Karl 2 av Norge).

Novembergrunnlovens § 1 fikk denne ordlyd: «Kongeriget Norge er et frit, selvstændigt, udeleligt og uafhændeligt Rige, forenet med Sverrige under een Konge. Dets Regjeringsform er indskrænket og arvelig monarkisk.» Andre viktige paragrafer som ble vedtatt, var § 33 om at all saksbehandling i det offentlige skulle foregå på norsk, § 42 om at det skulle være en grunnsetning om fullstendig likhet mellom de to rikene, og § 110 om at Norge skulle ha sin egen bank og sitt eget mynt- og pengevesen.

I forbindelse med unionsoppløsningen ble Grunnlovens § 1 endret på ny, slik at det som sto om foreningen med Sverige ble tatt ut. Dette skjedde 18. november 1905.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Sverre Olav Lundal

Det har då vore diskutert om landet hadde ei eller to grunnlover i løpet av 1814?

skrev Jon Gisle

Den oppfatningen må vel i så fall bunne i at betegnelsen "novembergrunnloven" gir inntrykk av at denne var en egen grunnlov til forskjell fra Grunnloven av 17. mai. Men slik var det ikke. Novembergrunnloven var Grunnloven av 17. mai med noen viktige endringer.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg