nothøvel og fjærhøvel

Undersiden av en fjærhøvel til venstre og en nothøvel til høyre. Fjærhøvelen har et delt høveljern.
En fjærhøvel der avstanden mellom anlegg og høveljern kan reguleres ved treskruer. Høvelen har en såle av jern som kan stilles i høyden.
En kombinert not- og fjærhøvel.
Av .

Nothøvel og fjærhøvel er to arbeidsredskaper som gjerne opptrer parvis. Nothøvelen tar ut et spor (not) i siden av bord eller ramtre, mens fjærhøvelen etterlater en fjær som er tilpasset noten.

Faktaboks

Etymologi

not kommer fra nedertysk 'not, nut'.

Også kjent som

ploghøvel

Høveljernet settes inn nedenfra for begge typers vedkommende. De fleste not- og fjærhøvler har håndtak i begge ender. Noen høvler har et anlegg som kan justeres sidelengs. En mer uvanlig type er den kombinerte not- og fjærhøvelen, som på ene siden høvler not, på den andre siden fjær.

I eldre tider kunne man nøye seg med nothøvel eller ploghøvel, som den gjerne ble kalt. Grunnen til det var at at man la inn en løs fjær som en forbindelse mellom to bord med not.

Bord som skulle høvles i sidene, ble gjerne fastspent i en såkalt skottbenk. Den består av to lange og rette planker som i endene er festet i et stativ. Emnet som skal høvles blir klemt fast mellom plankene ved hjelp av treskruer eller kiler.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gjerdi, Trond (1984). Snekker. Universitetsforlaget.
  • Norman, G.A. (1954). Høvelens historie. Lillehammer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg