norrbottenspets

Nordbottenspets av . CC BY SA 3.0

Norrbottenspets er en svensk spisshundrase, nært beslektet med finsk spets og norsk buhund. Under benevnelsen hushund hadde den i lang tid eksistert i de svenske grensestrøkene mot Finland, da den ble anerkjent som rase under navnet «norrbottens skällande fågelhund». Den hadde også vært brukt som halsende fuglehund (sv. skällande, 'halsende').

Interessen for rasen var så svak at den i 1948 ble ansett som utdødd. I 1960-årene ble rasen rekonstruert på grunnlag av noen spredte rester, og i 1967 ble den nye utgaven anerkjent.

Beskrivelse

Den er nesten kvadratisk med en ideell mankehøyde på 45 cm for hannhunder, og 42 cm for tisper. Den har kileformet hode der skallen er svakt hvelvet, stoppen godt, men moderat markert, snuten tilspisset. Øynene er mørke, og ørene middels store, spisse, stramt stående. Halen er høyt ansatt og bæres høyt buet på siden av låret. Pelsen består av bløt underull og kort, tett, hard overpels. Alle farger og fargekombinasjoner er tillatt, mest ønskelig er hvit bunnfarge med gule eller røde til brune tegninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg