Norrbottenspets er en svensk spisshundrase, nært beslektet med finsk spets og norsk buhund. Under benevnelsen hushund hadde den i lang tid eksistert i de svenske grensestrøkene mot Finland, da den ble anerkjent som rase under navnet «norrbottens skällande fågelhund». Den hadde også vært brukt som halsende fuglehund (sv. skällande, 'halsende').

Interessen for rasen var så svak at den i 1948 ble ansett som utdødd. I 1960-årene ble rasen rekonstruert på grunnlag av noen spredte rester, og i 1967 ble den nye utgaven anerkjent.

Den er nesten kvadratisk med en ideell mankehøyde på 45 cm for hannhunder, og 42 cm for tisper. Den har kileformet hode der skallen er svakt hvelvet, stoppen godt, men moderat markert, snuten tilspisset. Øynene er mørke, og ørene middels store, spisse, stramt stående. Halen er høyt ansatt og bæres høyt buet på siden av låret. Pelsen består av bløt underull og kort, tett, hard overpels. Alle farger og fargekombinasjoner er tillatt, mest ønskelig er hvit bunnfarge med gule eller røde til brune tegninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.