Nordnorsk, gruppe av norske dialekter som omfatter dialekter i Nord-Norge utenom Indre Troms. Nordnorsk har ofte blitt gruppert sammen med de vestnorske dialektene. Dialektene i resten av landet kalles østnorsk, trøndersk og vestnorsk.

Nordnorsk har en spesiell setningsmelodi. Et element er høytone, det vil si at stemmeleiet ligger høyest i trykktunge stavelser. Noe av nordnorsk (Brønnøy-området og det meste av Nord-Troms og Finnmark) skiller ikke mellom to ordtoner. Av fellestrekk for nordnorsk kan videre nevnes bøyningsendelsen -an i intetkjønn flertall (alle husan), pronomenformene e(g) eller æ(g) og dåkker, og leddstillingen i spørsmål som Ka du sei? (Hva sier du?).

Innenfor nordnorsk kan man skille ut fire dialektområder:

Helgelandsmål strekker seg fra grensen mot Trøndelag til Saltfjellet. Et felles kjennemerke er tjukk l for både gammel l og rð. 

Salten, Lofoten og Sør-Vesterålen utgjør et område for seg. I Salten er apokopen mest intens, med bortfall av endevokalen i en rekke grammatiske kategorier. Nordligst i området er det apokope i infinitiv, men ikke i svakt hunkjønn (å knus ei flaska). De apokoperte ordene har en egen tonegang (cirkumfleks).

Det er e/a-mål i Nord-Vesterålen, det meste av Ofoten, det meste av Troms (fra sør) og på Finnmarks-kysten (å knuse ei flaska).

Det er e-mål i Nord-Troms, på Loppa og i indre Finnmark (å knuse ei flaske).

Det er blitt hevdet at Finnmark ikke har egentlige dialekter, men det er ikke riktig. Grunnmønsteret i finnmarksmålet er nedarvet og stedbundet som dialekter andre steder. Talemålet til innflyttere sørfra har satt visse spor etter seg, og det kan i noen grad finnes påvirkning fra samisk og kvensk. I indre Troms har det østnorske talemålet til innflytterne fra Nord-Gudbrandsdalen og Nord-Østerdalen holdt seg godt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.